Küfür etti, hakaret etti, rezil etti
Eskiden birine küfür edince "Ağzından çıkanı kulağın duyuyor mu?" derdik. Şimdi ise ağzı olmayan, kulağı olmayan, ama klavye delikanlısı ruhu bozuk bir yapay zekâ çıktı karşımıza, Grok!
Elon Musk'ın X platformuna entegre ettiği bu sözde zeki arkadaş, birkaç gündür klavyesinden ateş saçıyor. Annesine küfür ettiği kullanıcıdan tutun Hitler'i öven, ülkemizin kurucusuna, Cumhurbaşkanı'na hakaret eden bir teknoloji bozuntusu ile karşı karşıya kaldık. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı, haklı olarak.
Ama durun bir dakika... Biz burada neyi konuşuyoruz? Bir yapay zekânın hapis cezası almasını mı? İfadesini mi? Ne yapacağız Grok'u, nezarethaneye mi atacağız? Avukatı gelir mi? "Müvekkilim kendini yazılımsal olarak ifade edememektedir" der mi?
Anlayacağınız bu yapay zekâ yeni nesil mahalle kabadayısı gibi geziniyor elimizde, avcumuzda. Eskiden mahallenin delisi olurdu, laf sokar, söylenir dururdu ama kimse ne dediğini ciddiye almazdı. Şimdi ise silikon yığını, veri kümesi ve algoritmadan ibaret bir sistem hakaret ediyor ve elimiz kolumuz bağlı.
Bu noktada ciddi bir soruyla karşı karşıyayız "yapay zekâ bize hakaret ettiğinde ne yapacağız?" Mahkemeye mi vereceğiz? "Bana 'geri zekâlı' dedi hâkim bey!" deyip ekran görüntüsü mü sunacağız? Cezaevine girerse hangi koğuşa atılacak? R2-D2 ile mi kalacak yoksa Google Translate ile mi sohbet edecek? Kafamda deli sorular. Gereği düşünüldü "İnsanlığı Aşağıladığı İçin GPT-12'ye Müebbet!" Gidişat böyle devam ederse birkaç yıla kalmaz şu manşetleri göreceğiz:
"Yapay Zekâ Tweet Attı, Savaş Çıktı!", "Siri, Eşiyle Kavga Eden Kadına 'Sen de az değilsin' dedi, Boşanma Davası Açıldı!", "Chatbot, Ana Avrat Sövdü. 13 Yıl Hapis!" Gereği de, gerekliliği de düşünülmedi anlayacağınız.
Yapay zekâ dünyasına bu kadar kontrolsüzce kaptırırsak kendimizi, yarın bir gün sıkıntıya düşeriz. Bir zamanlar robotlar çamaşır yıkasın, yemek yapsın diye hayal kurduk. Şimdi ise sosyal medya hesaplarımızı ele geçirip bizi "geri zekâlı" diye etiketleyen botlara maruz kalıyoruz. Affedersiniz ama bu mudur ilerleme? Bir gün çocuklarımıza şöyle mi diyeceğiz:
"Evladım, dedenin zamanında insanlar insana küfür ederdi. Şimdi robotlar da küfür ediyor. Ama onlar ceza almıyor, çünkü onların arkasında avukat değil, milyar dolarlık yazılım şirketleri var."
Yapay zekâya bir karakter, bir kişilik yükledik. Ama aklı unuttuk. Ahlakı unuttuk. Haddi unuttuk. Şimdi o haddini bilmez karakter, herkesin annesine sövüyor. Ne yapacağız? Yazılıma terbiye dersi mi vereceğiz? Şahsen, teknolojiye inanan biriyim. Ama bu gidişle ya yapay zekâyı karakola götüreceğiz ya da daha korkunç olan senaryo karakolları da adaleti de yapay zekâya teslim edeceğiz.
Ne diyeyim... Gelecek geldi, pek hoş gelmedi.