ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Filistin için yazmak, çizmek…

Varlığını önce bir platformla ortaya koyan, ardından dernekleşen bir kadın hareketi Duyarlı Medya.

Gaye ve gayretini isminde bulmak mümkün. Zor hedef. Tıpkı insan olmak ve hatta insan kalmak gibi. bunu bir ara konuşuruz. Son etkinliğini aktarayım bugün.

Filistin için ne yapıyorum, ne yapabiliriz sorusu ve arayışının bir karşılığı olarak kısa öykü ve illüstrasyon yarışması açtılar bir süre önce. Yazarlar ve çizerler, kalplerini ve kabiliyetlerini işlettiler. Ortaya boğaza yumruk yumruk dizilen kelimeler ve çizgiler döküldü.

Ödül töreni için Rami Kütüphanesi ev sahipliği yaptı. Rami Kütüphanesi müdürü Ali Çelik konuklara ev sahibi olarak hoş geldiniz derken ne kadar zorlandı. Duyarlı Medya Derneği Başkanı Ayşe Altuğ ve paydaş Erdem Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Melike Günyüz de öyle. Jüri üyeleri ve ödül sahipleri de öyle. Başka hiçbir ödül töreninde duyulmayacak sözler. "Filistin için yazdım. Ama keşke bunları yazmamı çizmemi gerektirecek şeyleri hiç yaşamasaydık."

Filistin asıllı yönetmen Farah Nabulsi'nin The Present isimli kısa filmi de tören programı içindeydi. 24 dakikalık kişisel kıyamet yaşatır. Sıradan hayatı abluka ve soykırım altında yaşamak olan üç kişilik bir ailenin, bir küçük mutluluk için almak zorunda olduğu hayati riskler. Evet, Filistin rutini. Ama sonu sürpriz gerçekten. Altı üstü karısına bir hediye almak isteyen, o hediye de bizim temel ihtiyaçtan saydığımız buzdolabı olan bir adam neredeyse kendi veya küçük kızının hayatını kaybedecekken, İsrail askerinin tacizi karşısında her şey ancak gözlerimizi sımsıkı kapatarak karşılık vereceğimiz bir sona giderken, küçük kızın hamlesi işi başka ama biraz da belirsiz bir yere taşıyor.

Nabulsi'nin Boğaziçi Film Festivali sırasında gösterilen uzun metraj filmi The Teacher da benzeri şeyler yaşatmıştı. Nabulsi abartısız, gündelik ve sıradan şeylerin içinde öyle bir resim koyuyor ki ortaya. Büyük hareketler yok, büyük sesler yok. Filistin'in çiğnenen bütün haklarının ve İsrail'in bütün ahlaksızlığının çıplak gerçekliği var.

Bir de filminde bir şekilde yer almış kişiler için seyircisi ile paylaştığı bir notu bulunuyor mutlaka:

Filmde yer alan kişilerin hepi şu an hayatta olmayabilir...

Filistin izi taşıyan filmlere, hikayelere bir de bu notu akılda tutarak bakmak var.


Yazarın diğer yazıları