ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Gelecek nesillere güzel bir miras


UNESCO dünya miras listesine girmiş "Surlarda diriliş başlıyor" mottosuyla başlatılan çalışmalar devam ediyor. Diyarbakır'ı adeta açık hava müzesine dönüştüren surları gelecek nesillere güzel bir miras olarak bırakmak için herkes elinden gelen gayreti gösteriyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, 51 ile 62 numaralı burçlar dahil olmak üzere 12 burcun restorasyonu için çalışmalarını sürdürüyor.

Proje kapsamında 52 numaralı burç olarak adlandırılan Keçi Burcu'nun da kapsamlı restorasyon gerçekleştirilecek.

İLK ÇALIŞMALAR

Surlardaki diriliş 2020 yılında başladı. 1'inci etapta Urfa Kapı'yı koruyan 2 burcun acil müdahalesi yapıldı. Ben u Sen Burcu (Ulu Beden), Yedi Kardeş Burcu, Nur Burcu ve Selçuklu Burcu gibi en bilindik ve en nitelikli burçlar dahil olmak üzere toplam 6 burç ve onları birbirine bağlayan sur duvarlarının restorasyonu bitirildi.

53 BURÇTA RESTORASYON SÜRÜYOR

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi ile restorasyon sürecini konuştuk. Çiftçi, "Diyarbakır surları Çin Seddi'nden sonra dünyanın en uzun ve geniş burcu olarak UNESCO dünya mirası listesinde yer alıyor. 101 burca sahip surların gelecek nesillere ulaşması için çalışmalarımız aralıksız sürüyor. İhya çalışmaları önceki valimiz Münir Karaoğlu döneminde başladı. Cumhuriyet tarihinin en büyük restorasyon çalışması çerçevesinde şu ana kadar 8 etabın ihalesi yapıldı. 53 burcumuz restorasyon sürecine girmiş oldu" dedi.

RESTORASYONLAR SÜRECEK

Restorasyonlarda 27 burçtaki çalışmaların tamamlandığına dikkat çeken Çiftçi, "İhale edilen burçlarla beraber toplamda 70 burcumuzda restorasyon süreçleri başladı. Bundan sonraki süreçlerde de 28 burcun restorasyonu ile beraber Diyarbakır'da restorasyon sürecini geçirmemiş burç kalmayacak. Diyarbakır surları görkemiyle, tarihi vasfıyla, sanatıyla, mimarisiyle ve eşsiz özellikli burçlarıyla çok önemli bir eser. Bu değerimizin gelecek nesillere miras olarak kalması için gayret gösteriyoruz. Çalışmalarımız büyükşehir belediyemizin yanı sıra Diyarbakır Valiliği ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın desteği ile sürüyor. Diyarbakır surlarının tamamını restore edilene kadar bu süreç devam edecek" diye konuştu.

"SURLARI KURTARDIK"

Çiftçi şunları söyledi: 3 yıl öncesine kadar surların bir kısmı işgal altındaydı ve yine surların hemen diplerinde evler yapılmıştı. Bu evler vatandaşlar mağdur edilmeden kamulaştırıldı. Surların etrafı açıldı, yeşillendirildi. Surlar hem içerden hem dışardan rahatça ulaşılabilir hale getirilerek gün yüzüne çıkarıldı. Sur içerisinde 347 tane tescilli yapı var. Bu yapıların bir kısmı restore edildi, kalanlar da süreç içinde restore edilecek


Yazarın diğer yazıları