ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Ey sevgili…

Diyarbakır'da restorasyonu tamamlanarak Sezai Karakoç Kültür ve Edebiyat Evi'ne dönüştürülen Şehzadeler Konağı bundan böyle sanatseverlerin ilgi odağı olacak. Diyarbakırlı ünlü şair Sezai Karakoç'a ait özel eşyaların ve kitaplarının da bulunduğu müzede ayrıca edebi etkinlikler de yapılacak.

Kültür ve Edebiyat Evi, Karakoç'un dillerden düşmeyen şiirlerinden olan "ey sevgili" ile sizi karşılıyor...

Senin kalbinden sürgün oldum ilkin

Bütün sürgünlüklerim bir bakıma bu sürgünün bir süreği

Bütün törenlerin şölenlerin ayinlerin yortuların dışında

Sana geldim ayaklarına kapanmaya geldim

Af dilemeye geldim affa layık olmasam da

Uzatma dünya sürgünümü benim

Güneşi bahardan koparıp

Aşkın bu en onulmazından koparıp

Bir tuz bulutu gibi

Savuran yüreğime

Ah uzatma dünya sürgünümü benim

Nice yorulduğum ayakkabılarımdan değil

Ayaklarımdan belli

Lambalar eğri

Aynalar akrep meleği

Zaman çarpılmış atın son hayali

Ev miras değil mirasın hayaleti

Ey gönlümün doğurduğu

Büyüttüğü emzirdiği

Kuş tüyünden

Ve kuş sütünden

Geceler ve gündüzlerde

İnsanlığa anıt gibi yükselttiği

Sevgili

En sevgili

Ey sevgili

Sezai Karakoç Kültür ve Edebiyat Evi bundan böyle kültürlerin gelecek nesille aktarılması için bir mekan görevi üstlenecek. Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su,

"Gerçekleştirdiğimiz önemli hizmetlerin bir kalemini de tarihi eserlerimizin restorasyonu oluşturuyor. İlimizde tarihi eserlerimizin restorasyonunda da çok önemli mesafeler kat ettik. UNESCO Dünya Kültür Mirası'na girmiş iki eserimiz var. Birisi Hevsel Bahçeleri, diğeri ise Diyarbakır Surları. Diyarbakır Surları'nda 98 burç ve surları var. Bunun 33 tanesinin tamirini gerçekleştirdik. 33'ünün ise tamiri devam ederken, 32'si ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Kentte cami, kilise, hamam, han gibi tarihi eserlerin onarımını gerçekleştirmek için yoğun bir gayret gösteriyoruz. Sur ilçesinde bulunan 347 sivil mimari örneğini restore ettik" açıklaması bu kentte yapılan hizmetlerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Diyarbakır'ın önemli şahsiyetlerinden olan ve birçok şiiri dillerden düşmeyen Sezai Karakoç Kültür ve Edebiyat Evi'ni ziyaret etme imkanı bulan herkes onu tanıma fırsatı bulacak. Gelecek nesillere güzel eserleri bırakan şahsiyetlerin tanınması ve örnek alınması acısından mekanlarında önemini bilmek lazım. Edebiyat, gönül sohbetlerinin yapılacağı bu mekana sahip çıkmak ve oradaki kültür etkinliklerinden yararlanmak gerekiyor. Sezai Karakoç gibi şahsiyetleri örnek almak gençlerimizin birinci hedefi olmalı.

Sur ilçesi Dabanoğlu Mahallesindeki Sezai Karakoç Kültür ve Edebiyat Evi, 948 metrekarelik alandan oluşuyor. 2 oda ve eyvanın yer aldığı kültür evinde Sezai Karakoç'un şahsına ait 2 gözlük, 4 kalem, tespih, palto, seccade, sandalye, masa, ayakkabı, büyüteç ile 65 kitap, 5 mektup, 2 gazete, davetiye, bayram mesajı, diriliş bildirisi, diriliş mesajı, devlet başkanlarına hitap, 10 dergi, takvim ve çalışma notlarının bulunduğu müze görülmeye değer bir mekan...

Bizden söylemesi...


Yazarın diğer yazıları