ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Asrın felaketi

6 Şubat 2023 saat 04.17...

11 il ve çevresi tarihe geçecek asrın felaketini yaşadı...

Şehirler adeta ters döndü...

Binlerce bina yıkıldı, enkazda kalanların kurtarılması için seferberlik ilan edildi. Canları pahasına herkes elinden gelen gayreti gösterdi. Binlerce can yaralı olarak kurtarıldı. Günlerce süren arama kurtarma çalışmalarında sıradışı olaylar da yaşandı. Saatlerce hatta günlerce enkaz altında yaşama tutunan onlarca kişi kurtarıldı.

Felaketin ilk gününden itibaren sahada olan devlet görevlileri, vatandaşın tüm ihtiyaçlarının karşılanması için ekipleri yönlendirdi. İlk önce barınma sorunu giderildi; çadırlar ve sonrasında konteynır kentler ardı ardına kuruldu. Yurtlar, okullar, devlet kurumları vatandaşların ihtiyaçları için açıldı.

Yaralar tek tek sarıldı...

Cumhuriyet tarihinde en çok can kaybına, yıkıma, acıya yol açan ve "asrın felaketi" olarak nitelenen depremleri peş peşe yaşandı. O gün Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli olarak saat 4.17'de yaşadığımız 7.7 büyüklüğündeki ilk deprem ve bundan yaklaşık 9 saat sonra meydana gelen Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki ikinci deprem, 11 il, 62 ilçe ve 10 bin 190 köyde yıkıma yol açtı. Depremin ilk anından itibaren devlet ve millet olarak tüm imkanlar seferber edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan deprem illerini ziyaret ederek; bir yılda TOKİ tarafından konutların yapılarak hak sahiplerine teslim edileceği sözünü verdi. Depremin birinci yılında binlerce aile konutlarına kavuştu.

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen 11 şehirde yapılan hasar tespit çalışmalarına göre 680 bini konut, 170 bini iş yeri olmak üzere toplam 850 bin bağımsız bölüm ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi. Bin yılın afetinin ortalama maliyeti 104 milyar dolar.

Şu anda bölgede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından imar ve inşa çalışmaları hızla yürütülüyor. Bakanlık 11 şehirde 930 şantiyede, 110 bin 450 personelle gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda rezerv alanlarda 207 bin, şehir merkezlerinde 50 bin ve hafif çelikten 50 bin olmak üzere toplam 307 bin bağımsız bölümün büyük kısmının ihalesi yapıldı. İhalesi tamamlanan konut ve köy evlerinin inşa süreci hızla devam ediyor.

AFAD'ın hak sahipliği belirleme çalışmalarına devam ediyor. Bugüne kadar AFAD tarafından 390 bin konut, 40 bin iş yeri ve 11.500 ahır olmak üzere; toplamda 441 bin 500 bağımsız bölüm için hak sahipliği tespiti yapıldı.

Bu anlamda Şubat'ın ilk on günü içerisinde 45.901 konutun kura çekimlerini gerçekleştiriliyor. Mart ayının ortasına kadar 30 bin konutun daha kuraları çekilecek. Afet bölgesinde 2 ay içerisinde toplamda 75 bin konutun kuraları tamamlanmış olacak.

Yaraları hep birlikte sardık, sarmaya da devam edeceğiz.


Yazarın diğer yazıları