Diyarbakır'ın altı da üstü de tarih
Peygamberler ve sahabeler şehri Diyarbakır'ın tarihi ve kültür mirasının ortaya çıkarılması için çalışmalar devam ediyor. Nereye bir kazma vurursanız tarih fışkırıyor. Eğil, Zerzevan, Malabadi ve daha birçok tarihi mekanda yapılan kazılarda eski medeniyetler gün yüzüne çıkarıldı.
Eğil ile Diyarbakır kent merkezindeki sahabe Süleyman İbn Halid (ra) ile şehit sahabelerinin kabirleri ise her gün ziyaretçi akınına uğruyor.
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde eski bir taş ocağı olduğu değerlendirilen alanda yürütülen arkeolojik kazıda, 0-6 yaş arası 54 çocuğun gömülü olduğu mezarlık gün yüzüne çıkarıldı. Mezarlarda bulunan kemikler incelenmek üzere Müze Müdürlüğüne ait kazı evinde muhafaza altına alındı.
İnkaya Mahallesi'nde farklı alanlarda yapılan yüzey araştırmasında Bizans İmparatoru 1. Anastasius dönemine ait sikke bulunmasının ardından bölgede Diyarbakır Müze Müdürlüğünce 2021'de başlatılan kazılar, 15'i uzman, 35 kişilik bir ekiple sürüyor.
Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, 2018'de Devlet Su İşleri'nin destekleri, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni doğrultusunda kırsal İnkaya Mahallesi'nde çalışmalara başladıklarını söyledi. Geçen yıl eski taş ocağı olarak değerlendirdikleri alanda çalışmalara başladıklarına işaret eden Gizligöl, şunları kaydetti:
"Burada yaptığımız kazı çalışmalarında şu ana kadar 50 mezar bulduk. Yakın zamanda 4 mezara daha ulaştık. Şu anda kaldırma işlemleri devam ediyor. Yani toplamda 54 mezarın olduğunu biliyoruz. Bu bakımdan bizim için çok ilginç bir sonuç. Muhtemelen burası taş ocağı olarak kullanıldıktan sonra bir nekropol (toplu mezarların bulunduğu yer) alana dönüştürüldü ve sadece çocuklar buraya gömüldü."
Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde araştırma görevlisi ve antropolog Dr. Nazlı Akbaş da daha önce alanda yapılan kazılarda kilise kalıntısı bulunduğunu hatırlatarak, kilisenin erken Bizans Dönemi'ne ve yaklaşık 1500 yıl öncesine tarihlendirildiğini düşündüklerini ifade etti.
İşte Diyarbakır böyle bir kent, üstü de, altı da tarih...