ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Pençe-Kilit tartışmaları

Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde 12 askerimizin şehit olduğu saldırıyla ilgili çok yoğun tartışmalar yaşandı. Bu süreçte bilen de konuştu bilmeyen de. Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri tüm bu tartışmaları birebir ve anlık takip etti.

İşte Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarıının gündemdeki tartışmalara ve sorulara verdiği net cevaplar:

TAHKİMAT YETERSİZ MİYDİ?

Birlikler hava, arazi ve diğer şartları göz önünde bulundurarak görevin gerektirdiği her türlü teçhizatı yanına operasyonlara alarak çıkar. Bölgede yer alan üs bölgelerine sızma veya taciz olabilecek yerlere emniyet sağlamak amacıyla komandolar çıkarılır. Arazi şartları bu şekilde bir harekatı zorunlu kılmakta ve personel de buna yönelik eğitim almaktadır. Ancak teröristle mücadelenin doğasında zor şartlar vardır.

ŞEHİT HABERLERİ GEÇ Mİ VERİLDİ, SAYI GİZLENDİ Mİ?

Şehit haberi önce gerekli tedbirler alınarak ailesine verilir, ardından kamuoyu ile paylaşılır. Aileye haber verilmeden ve tedavisi devam edenlerin durumu netleşmeden kamuoyu ile paylaşılma asla yapılmamaktadır.

Kamuoyunda "Şehit haberinin gizlenmesi" gibi bir algı oluşturulması çabası iyi niyetli bir yaklaşım değildir. Çünkü iletişimin bu kadar hızlı ve kolay olduğu bir çağda, haberin gizlenmesi mümkün değildir ve böyle bir çaba asla olmamıştır. Zira gerçekler er ya da geç zaten ortaya çıkacaktır.

BÖLGEDE GÖREV YAPAN PERSONEL TECRÜBESİZ Mİ?

Terörle mücadele ile ilgili görev yapan bütün personel profesyonel olup, gerekli tüm eğitimleri aldıktan sonra sorumlu olduğu bölgeye görevlendirilmektedir. Söz konusu personel seviyesine uygun taktik ve teknik bilgi donanımına sahip olmadıkça asla görevlendirilmemektedir.

Ayrıca Ordu ve Kuvvet Komutanlıkları tarafından rutin olarak tüm denetlemeler yapılır, personelin ve birliğin eğitim, atış, spor gibi konularda yeterlilik seviyesi tespit edilerek düzenli olarak raporlanır,

YAŞANAN SON SALDIRIDA İHMAL VAR MI?

Türk Silahlı Kuvvetlerine meydana gelen tüm olaylarda derhal idari tahkikat kurularak inceleme yapılır ve sorumluluğu kusuru olanlar hakkında işlem yapılır. Bu olayda da idari tahkikat ve inceleme başlatıldı ve her yönüyle incelenme yapılıyor.

OPERASYONLARDA STRATEJİK-TAKTİK HATA VAR MI?

Türk Silahlı Kuvvetleri daha önce bu tür arazileri sadece hava şartları müsaade ettiği zamanlarda tutarken, değişen ve gelişen konsept ile kışın da kontrolü altında bulundurmaya devam ediyor. Bu bölgeler sadece bahar aylarında tutulduğunda, mayın ve el yapımı patlayıcılarla karşılaşılmakta, bölgenin temizlenmesi çok daha zor hale gelmektedir.

Bu nedenle televizyon ya da sosyal medyada eski askerlerin yaptığı ve "Benim zamanımda / görev yaptığım dönemde" diye başlayan yorumların önemi yok. Çünkü şartlar, teknoloji, taktik, insan kaynağı, konsept hepsi değişti.


Yazarın diğer yazıları