ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


CHP'DE "TROYKA" DÖNEMİ

CHP yerel seçimde başarılı oldu. 23 yıllık AK Parti iktidarı döneminde ilk kez birinci parti çıkmayı başardı. Sonuçlara ve CHP'de yaşananlara bakıldığında bir orantısızlık dikkat çekiyor. Bu başarı aslında kimin? Ekrem İmamoğlu'nun mu, Mansur Yavaş'ın mı yoksa genel başkanlık değişimiyle gelen Özgür Özel'in mi? Bu sorular başarının sevincini de gölgede bırakıyor. Bu olan biten bize aslında CHP'de "troyka" döneminin başladığını gösteriyor.

TROYKA VARSA UYUM DA OLMALI!

"Troyka" kelimesi Rusça'dır. Orijinal yazılışı ''troika''dır ve ''üç atın çektiği araba'' anlamına gelir. Ancak Ruslar'ın bu geleneksel üç atlı arabası zamanla siyasi bir kavrama dönüştü. Üç başlı yönetimler ''troyka'' ismini almaya başladı. Devlet yönetiminden şirketlere kadar nerede üçlü bir yönetim varsa bunlara ''troyka'' deniyor. "Troyka"da üç at yan yana durur, aynı yöne gider, aynı anda hareket eder, aynı anda adım atar, arabayı aynı anda hareket ettirir. Atlardan biri diğerinin önünü geçerse, hızlanır ya da yavaşlarsa araba devrilir. "Troyka"da aslolan atların uyumu ve dengesidir.

İMAMOĞLU VE TROYKA DENGESİ!

Peki CHP'de bu uyum sağlanabilir mi? Seçimden bu yana geçen bir aylık süreye bakıldığında bu biraz zor görünüyor.

Bir yandan Mansur Yavaş'ın sessiz ve derinden hesapları. Mansur Yavaş'ın CHP içi dengelerin yanı sıra İYİ Parti'yi Koray Aydın üzerinden kontrol etme çabası da sık sık dillendiriliyor. Hatta iddialara göre Kurultay sürecinde delegelerin Ankara Büyükşehir Belediyesinden aranarak Koray Aydın'a oy vermeleri yönünde yapılan telkinler.

Ekrem İmamoğlu cephesinden bakıldığında ise soru işaretleri çoğalıyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Sabah gazetesine verdiği röportajda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a saygı duyduğunu söyleyerek "makama saygıdan asla taviz vermem hatta Bayramda Sayın Cumhurbaşkanını arayacağım" demesine karşı Ekrem İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı daha hırçın bir dil kullanması, Özel'i boşa çıkarmaya çalışması dikkatlerden kaçmadı.

Ancak asıl dikkat çekici olan Özer Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yapacağı görüşme öncesi Ekrem İmamoğlu'nun apar topar Amerika'nın CNN kanalına bir röportaj vererek Türkiye'de tek adamlığın, otoriterliğin olduğunu söylemesi. Hatta Erdoğan- Özel görüşmesi öncesi bir adım daha ileriye giderek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hassasiyeti bilinmesine rağmen Hamas'ın bir terör örgütü olduğunu dile getirmesi dikkat çekici.

İMAMOĞLU SABOTE Mİ EDİYOR?

Ekrem İmamoğlu Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yapacağı görüşmeyi sabote mi etmek istedi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ekrem İmamoğlu yerine Özgür Özel'i muhatap alması İmamoğlu'nu rahatsız mı etti? CHP kulislerinde her iki sorunun da cevabı ağırlıklı olarak "evet" şeklinde.

CHP İÇİN İNCE UZUN BİR YOL

Cumhurbaşkanlığı seçimine 4 yıl var. CHP içindeki "Troyka" tüm hesaplarını Cumhurbaşkanlığı adaylığı üzerine yapıyor. Ancak Üç isim de dengeli gitmek zorunda. Ziraa diğer iki isme göre hızlanan, yavaşlayan veya başka yöne sapan kişi kaybedecek. Çünkü arabayı devirmekten o isim sorumlu tutacak. Çünkü "Troyka"da aslolan denge ve uyumdur. Biri diğer ikisini gözetmeden hareket ederse araba devrilir. Demedi demeyin!


Yazarın diğer yazıları