ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


DEVLET KEMER SIKTI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kamuda tasarruf paketinin ayrıntılarını açıkladı. Paketle kamuda araç ve bina alımlarının durdurulmasından personel servislerine kadar birçok sınırlama uygulanacak. Tedbirlerle verimsizlik ve israf son bulacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hedeflerinin hayat pahalılığıya mücadele olduğun açıkladı. Bakan Şimşek paketle ne kadarlık bir tasarruf sağlanacağına dair bir rakam açıklamadı ancak ekonomistler tedbirlerin kararlılıkla uygulanması halinde yaklaşık bir hesapla 3 milyar dolar yani 100 milyarlık bir tasarruf sağlanabileceğinin özellikle altını çizdi. Tassaruf paketiyle gelen "hep karar alınıyor ancak uygulanamıyor" eleştirileri de haksız eleştiri. Çünkü bu tasarruf paketini diğerlerlerinden ayıran çok temel bir durum var. Yeni düzenleme bir sistemle işletilecek, tüm kamu tedbir kapsamında olacak ve idari yaptırım, para cezası söz konusu olacak. Yani eğer bu tedbirlere uyulmazsa yönetici kapsamlı bir şekilde cezalandırılacak.

İŞTE ÖNEMLİ TEDBİR BAŞLIKLARI:

- Ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlardaki zorunlu ihtiyaçlar hariç, kamuda yeni araç satın alma ve kiralama 3 yıl süreyle durduruldu.

- Kamuda deprem riski olanlar hariç yeni bina alımı ve yapımını, kiralanması 3 yıl süreyle durduruldu.

- Toplu taşıma olan yerlerde kamuda personel servisi sonlandırıldı.

- Kamuda yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getirildi, yönetim kurulu ücretleri üst sınıra bağlandı.

- Kamu kurumlarının ajanda, takvim, plaket ve eşantiyon türü hediyelerinin verilmesi yasaklandı.

- Kamuda mobilya, tefrişat ve ofis donanımı gibi demirbaş alımlarını 3 yıl süreyle durduruldu.

- Deprem ve zorunlu harcamalar hariç mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde yüzde 15 kesintiye gidildi.

- Hizmet içi eğitimler otellerde değil kamu tesislerinde yapılacak.

- Sokak ve cadde aydınlatmasında Led dönüşümle tasarruf sağlanacak.

- Temsil tanıtma ödeneklerinde yüzde 25 kesinti yapılacak.

- Kamuda sadece emekli olanların yerine alım yapılabilecek, ilave personel hiçbir şekilde alınmayacak.

- Yüzde 75'i tamamlanmış projeler bitirilecek ancak yeni proje yapılmayacak.

BİTMEDİ, İLAVE TEDBİRLER YOLDA

Önümüzdeki dönemde Kamu ihale reformu, KİT'lerde yönetişim reformu, vergide adalet ve etkinlik, kayıt dışılıkla mücadele gibi alanlarda da çalışmalar tamamlanacak ve kamuoyuyla paylaşılacak.

Tedbirlere uyum ilgili bakanlık tarafından bizzat sıkı sıkıya denetlenecek. Tasarruf tedbirlerine istisnasız tüm kamu idareleri ve personeli uymak zorunda olacak. Tasarruf genelgesinde aykırılık tespit edilirse idari yaptırım ve para cezası kararlılıkla uygulanacak.


Yazarın diğer yazıları