ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Gazze için "temas"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da yer aldığı İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Temas Grubu İskandinav ülkeler ve Benelüks ülkelerinin daveti üzerine 15 Aralık günü Oslo'yu ziyaret etti.Temas Grubu Oslo'da

Belçika Dışişleri Bakanı Lahbib; Danimarka Dışişleri Bakanı Rasmussen; Hollanda Dışişleri Bakanı Slot; İsveç Dışişleri Bakanı Billström; İzlanda Dışişleri Bakanı Benediktsson; Lüksemburg Dışişleri Bakanı Bettel; Norveç Dışişleri Bakanı Eide; Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Salovaara ile görüştü.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan sonra iskandinav ülkeleriye yapılan görüşmek oldukça önemli. çünkü i-İskandinav ülkeler, geleneksel olarak kriz bölgelerine en çok insani yardım sağlayan ülkeler arasında yer alıyorlar. Benelüks ülkeleriyle beraber uluslararası hukuk ve uluslararası insani hukuk konularında etkinler. Bu iki grubun Gazze'de yaşananlar konusunda İsrail'e karşı daha eleştirel bir tutum takınmaları Filistin'de ateşkesin sağanmasında etkili olacak.

Temas grubunun etki alanı genişledi

Temas Grubunun çalışmaları Gazze ve Filistin'de yaşanan zulme yönelik duyarlılığın Batı Avrupa'da artırdı.Temas Grubu'nun, barış, adalet ve kalıcı çözüm vurgusu yaparak tam ateşkes ve barış sürecinin başlaması yönündeki çağrısı, sorunun bir an önce çözülmesine dair beklentinin dünyada giderek daha fazla yankı bulmasına imkan tanıdı. Temas Grubu artık sadece İslam işbirliği ve Arap Ligi adına konuşmuyor. Dünya kamuoyunun büyük çoğunluğunun sahiplendiği bir tutumu muhataplarına iletiyor. Gazze'de yaşanan durumu bütün açıklığıyla muhataplarının ve kanaat önderlerinin dikkatine getiriyor. İsrail'i sorgusuz biçimde destekleyen ülkelerin tutumlarını değiştirmeleri için baskı yaratıyor.

BM Genel Kurulu'nda denge değişiyor

Temas edilen ülkelerden Danimarka, Finlandiya ve İsveç, BM Genel Kurulu'nda Ekim ayında yapılan oylamada Filistin'i desteklememişlerdi. Ancak 12 Aralık Salı günü yapılan oylamada ise ateşkes lehinde oy kullandılar. Temas Grubu'nun yaptığı görüşme, sözkonusu ülkelerin tutumunu pekiştirmek bakımından büyük önem taşıdı.


Yazarın diğer yazıları