Voyager 1'den endişelendiren haber! Dünya'dan bir ışık günü uzaklıktaki uzay aracıyla iletişim kesildi
NASA, Dünya'dan yaklaşık 24 milyar kilometre uzakta bulunan Voyager 1 ile ekim ayında 48 saatlik iletişim kesintisinin ardından yeniden bağlantı kurdu. Uzay aracı, 18 Kasım 2026'da Dünya'dan bir ışık günü uzaklığa ulaşacak.

Uzayda insan yapımı en uzak cisim olan Voyager 1, Dünya'dan neredeyse bir ışık günü uzaklığa ulaşmaya hazırlanırken kısa süreli bir iletişim kesintisi yaşadı.
NASA, yaklaşık 50 yıllık uzay aracının ekim ortasında planlanan iki iletişim girişimi sırasında tespit edilebilir bir radyo sinyali göndermeyi durdurduğunu açıkladı. Sinyal 20 Ekim'de geri döndü ancak mühendisler kesintinin nedenini hâlâ araştırıyor.
Olay, Voyager 1'in Dünya'dan bir ışık günü uzaklığa ulaşmasının beklendiği tarihten yalnızca birkaç hafta önce meydana geldi. Bu noktaya ulaşıldığında radyo mesajlarının iki yönde de yolculuk etmesi 24 saat sürecek.
Uzak uzay araçlarıyla iletişim kurmak için kullanılan büyük radyo antenlerinden oluşan NASA'nın Derin Uzay Ağı, 18 ve 19 Ekim'de Voyager 1'in sinyalini tespit edemedi. Sonda şu anda Dünya'dan yaklaşık 16 milyar mil, yani 24 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor.
İletişim, kesintinin başlamasından yaklaşık 48 saat sonra 20 Ekim'de yeniden kuruldu. NASA, ekibin o tarihten bu yana uzay aracıyla iletişimi sürdürdüğünü belirtti.
Otomatik güvenlik sistemi devreye girdi
Mühendisler iletişim kaybını neyin tetiklediğini belirlemeye çalışıyor. NASA, olay sırasında Voyager 1'in iticilerinden oluşan bir grubun devre dışı kaldığını ve bunun üzerine yedek iticilerin otomatik olarak devreye girdiğini tespit etti.
Uzay aracı, yerleşik bilgisayarları aktif iticilerde olası bir sorun belirlediğinde bu şekilde tepki verecek biçimde programlandı. Otomatik koruma sistemi, mühendisler inceleme yaparken sondayı istikrarlı ve güvenli bir duruma geçirerek normal faaliyetleri duraklatabiliyor.
Uzay aracının sinyali, ekip sorunu Dünya'dan gidermek üzere komutlar göndermeden önce geri döndü.
NASA'nın Jet İtiş Laboratuvarı'nda Voyager misyon yöneticisi Kareem Badaruddin, "Uzay aracının böyle bir şey yaptığını ilk kez görüyoruz ancak misyonda beklenmedik durumlara hazırlıklı olmamız gereken bir noktadayız," dedi. "Voyager 1 ile yeniden iletişim kurduğumuz için rahatladık ve ne olduğunu anlamayı sabırsızlıkla bekliyoruz."
Olay, özellikle uzay aracının yerleşik güç kaynakları zayıflamayı sürdürürken, neredeyse yarım yüzyıl önce fırlatılan sondaları çalıştırmanın zorluklarını bir kez daha gösterdi.
NASA Voyager 1'in ömrünü uzatmaya çalışıyor
Voyager 1 ve ikizi Voyager 2, bozunan plütonyumun ürettiği ısıyı elektriğe dönüştüren radyoizotop termoelektrik jeneratörlerine, yani RTG'lere dayanıyor. Radyoaktif madde bozundukça uzay araçları her yıl yaklaşık dört watt elektrik gücü kaybediyor.
Sondaları çalışır durumda tutmak için mühendisler, görev açısından artık gerekli olmayan cihazları ve diğer sistemleri kademeli olarak kapattı.
Eylül ayında Voyager ekibi, "Big Bang" lakaplı Voyager 1'de kapsamlı bir enerji tasarrufu çalışmasını tamamladı. Mühendisler üç cihazı aynı anda kapatıp daha düşük güç tüketen alternatifleri etkinleştirerek uzay aracının termal dengesini korurken enerji tüketimini azaltmaya yardımcı oldu.
Prosedür, Voyager 1'in kalan bilimsel cihazlarının çalışma ömrünü uzatmak üzere tasarlandı. Değişiklikler yapılmasaydı NASA, 2027 yazı gibi erken bir tarihte başka bir cihazı kapatmak zorunda kalacağını tahmin etmişti.
Her iki uzay aracı da Güneş'in oluşturduğu devasa parçacık ve manyetik alan balonu olan heliosferin ötesinde, yıldızlararası uzayda yol alıyor. Bu bölgeyi doğrudan inceleyen tek uzay araçları hâlâ onlar.
Voyager 1'den gelecek yanıt 48 saat sürecek
Voyager 1, başka bir dikkat çekici dönüm noktasına yaklaşıyor. NASA, uzay aracının 18 Kasım 2026'da Dünya'dan 16,094 milyar mil, yani 25,902 milyar kilometre uzaklığa ulaşmasını bekliyor. Bu mesafe bir ışık gününe eşdeğer.
Işık günü, ışığın 24 saatte kat ettiği mesafeyi ifade ediyor. Radyo sinyalleri ışık hızında yol aldığı için Voyager 1'e ulaşmaları bundan sonra tam bir gün sürecek. Uzay aracından gelecek yanıtın Dünya'ya dönmesi de bir gün daha gerektirecek.
Bu durum, her şey beklendiği gibi çalışsa bile sondadan basit bir bilgi alışverişinin yaklaşık 48 saat süreceği anlamına geliyor. Voyager 1 şu anda saatte yaklaşık 38 bin mil, yani saatte 61 bin 155 kilometre hızla ilerliyor.
Eylül 1977'de fırlatılan araç, başlangıçta incelemek üzere gönderildiği gezegenlerin çok ötesine geçerek Dünya'dan en uzak insan yapımı cisim hâline geldi.
Bir ışık günü dönüm noktası, uzay aracının çevresini veya faaliyetlerini değiştirmeyecek. Ancak insanlığın en uzak kâşifinin ne kadar yol kat ettiğini ve sinyallerinin Dünya'ya ulaşmak için ne kadar uzun bir yolculuk yapması gerektiğini çarpıcı biçimde ortaya koyacak.
- Popüler Haberler -
İnsanlar neden var olmayan deniz feneri görüyor?
İran, savaşı sona erdirmek için 7 şartta ısrar ediyor
Bilimkurgu sahneleri gerçek oluyor! Çin'den ağır sanayi için tasarlanan ev robot "Neo1" tanıtıldı
Evren'in en güçlü patlamalarından biri neden sönük göründü?
NASA astronotları 378 günlük Mars simülasyonundan çıktı
Bal arısı kovanlarında katmanlı doğal savunma sistemi bulundu



