ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Nepal'de facia: En az 22 ölü var, yüzlerce turist kayıp

Nepal'de meydana gelen sel felaketinde en az 22 kişi hayatını kaybetti; aralarında turistler ve işçilerin de bulunduğu yüzlerce kişiden haber alınamıyor. Felaket, köylerde ve altyapıda büyük hasara yol açtı

HABER MERKEZİ - | Son Güncelleme Tarihi:
Nepal'de facia: En az 22 ölü var, yüzlerce turist kayıp
Yetkililerin aktardığına göre, Çarşamba günü yerel saatle sabah 09.00 sularında Bhotekoshi Nehri taştı; sel pek çok köyü, yolu ve hidroelektrik santralini yerle bir etti.Selden etkilenen 88 kişinin kurtarıldığı bilgisini paylaşan yetkililer, hayatını kaybedenlerin sayısının 22'ye yükseldiğini bildirdi.Yetkililer, aralarında Hindistan, ABD, İngiltere ve Malezya gibi ülkelerden 291 yabancının da bulunduğu toplam 384 turistin kayıp olarak bildirildiğini açıkladı.

Nepal basınında, haber alınamayan kişilerin, Rasuwa'nın sınır komşusu olan Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'ndeki Kailash Mansarovar bölgesine dini ziyaret amacıyla bölgede oldukları ifadesi yer aldı.

Nepal Polisi ve Silahlı Polis Gücü'ne bağlı 32 güvenlik görevlisinin kayıp olduğunu belirten yetkililer, inşaatı yeni biten bir hidroelektrik projesinde çalışan 60 kişiye de ulaşılamadığını açıkladı.

Yetkililer ayrıca, Timure bölgesinde bulunan gümrük bürosunun 15 çalışanından da haber alınamadığını söyledi.

Kötü hava şartları arama kurtarma çalışmalarına engel oluyor

Yetkililere göre, arama kurtarma çalışmaları Nepal ordusu ve özel şirketlere ait helikopterlerle sürüyor.

Öte yandan olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı helikopterler dönüş yapmak zorunda kalırken bölgeye, ilave helikopterlerin gönderilmesinin zorlaştığı belirtiliyor.

Çin Devlet Başkanı Şi'den tahliye çağrısı

Xinhua ajansının haberine göre Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Nepal'deki sellerin, Tibet Özerk Bölgesi'nde Gyirong sınır kapısı yakınlarına kadar gelmesi ve sivil kayıplara yol açması üzerine, arama kurtarma çalışmalarına başlanması talimatını verdi.

Fotoğraflar: AP

Şi ayrıca bölge sakinlerinin tahliye edilmesi ve yaralılara tıbbi müdahalede bulunulması konusunda bölge yetkililerini görevlendirdi.

Çin Başbakanı Li Çiang da sellerden etkilenen ve kaybolan kişilerin sayısının derhal tespit edilmesi, bölge yetkilileriyle işbirliği ve iletişimin artırılması talimatını verdi.

Nepal basınındaki haberlere göre selin sebebini araştıran yetkililer, yakınlardaki bir buzul gölünün taşması ihtimali üzerinde duruyor.

GEÇEN YIL DA SELLER YAŞANMIŞTI

AP'nin haberine göre Çarşamba günkü felaketin vurduğu bölgeler, geçen yıl Ağustos ayında da benzer sellere sahne olmuştu. O dönemde dağlık bölgedeki yüksek sıcaklıklar nedeniyle komşu Tibet'teki bir buzul gölü taşmış, 9 kişi hayatını kaybetmiş ve Nepal ile Çin'i birbirine bağlayan köprü de dahil olmak üzere kritik altyapı zarar görmüştü.

İklim uzmanları, Çarşamba günkü ani sele muhtemelen bir buzuldaki çığın neden olduğunu belirtiyor.

Bhotekoshi Nehri'nin bir kolu olan Lhende Khola Nehri'nin Çarşamba günü en yüksek seviyede taştığı belirtiliyor.

İklim araştırma grubunda afet riski azaltma uzmanı olan Saswata Sanyal, "Lhende Khola son 14 ayda ikinci kez taştı. Bu kez Nepal tarafındaki bir buzuldan kopan buz ve kaya nehrin önünü tıkadı ve aşağı yönde ani bir su patlamasına neden oldu" dedi. Sanyal, "Isınan Himalaya'da erken uyarı sistemleri, uyum sağlamanın ilk ve en önemli adımıdır" diye ekledi.

Katmandu'daki araştırmacılar, bu yılın başlarında Hindu Kush Himalaya bölgesindeki buzulların giderek hızlanan bir oranda eridiğini; küresel sıcaklıkların artışı ve iklim krizi nedeniyle 2000 yılından bu yana buz kaybı oranlarının iki katına çıktığını tespit etmişti.

Kapat

HABERİN DEVAMI


Etiketler:
Nepal sel taşkın