Gizli operasyon ortaya çıktı! Pekin'in İngiliz Parlamentosu'na sızma girişimi

İngiltere'nin iç istihbarat servisi MI5, Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı'nın sosyal medya platformlarını kullanarak Parlamento üyelerine ulaşmaya çalıştığı konusunda resmi uyarı yayınladı. Uyarı, Pekin için casusluk yapmakla suçlanan iki İngiliz vatandaşına karşı açılan davanın çökmesinden kısa süre sonra geldi.
İngiltere'nin iç istihbarat servisi MI5, Salı günü Parlamento üyelerine karşı yürütülen bir casusluk kampanyası hakkında kritik bir uyarı yayınladı. Uyarıya göre, Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS), İngiltere hakkında hassas ve stratejik bilgiler toplamak amacıyla LinkedIn gibi mesleki ağ platformlarını istismar ederek parlamenterlerle ilişkiler kurmaya çalışmaktadır. Bu uyarı, Pekin için casusluk faaliyetinde bulunmakla suçlanan iki İngiliz vatandaşına karşı açılan davanın ani bir şekilde çökmesinden sadece birkaç hafta sonra kamuoyuna duyurulmuştur.
MI5'in resmi uyarısı ve Parlamento'ya iletilen tehdit değerlendirmesi
Avam Kamarası Başkanı Lindsay Hoyle, MI5'in uyarısını tüm Parlamento Üyelerine (MPs) ileterek, Çinli devlet aktörlerinin Parlamento'daki süreçlere müdahale etme ve faaliyetleri etkileme çabalarında "amansız" olduğu konusunda uyarmıştır. Hoyle, Pekin adına "ölçekte erişim gerçekleştirmek" için LinkedIn profillerini kullanan iki baş avcıyı özel olarak listelemiştir. Bu kişilerin profesyonel ağ platformlarını istismar ederek, işe alım uzmanları gibi davranarak milletvekillerine yaklaşmaya çalıştıkları belirtilmiştir. Güvenlik Bakanı Dan Jarvis, Parlamento'da yaptığı açıklamada, bu faaliyetin yabancı bir gücün kendi çıkarları lehine İngiltere'nin egemen işlerine müdahale etmek için gizli ve hesaplanmış bir girişim olduğunu vurgulayarak, hükümetin buna kesinlikle tolerans göstermeyeceğini ifade etmiştir.
Londra'daki Çin büyükelçiliği, yapılan tüm iddiaları kategorik olarak reddetmiş ve bunları "saf uydurma ve kötü niyetli iftira" olarak nitelendirmiştir. Çin tarafı, İngiltere'den ülkeler arasındaki ilişkilere zarar verdiğini söylediği bu "sahne sahte suçlamalar komedisini" durdurmasını talep etmiştir. Pekin yönetimi, bu tür iddiaların iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri gerginleştirdiğini ve karşılıklı güveni zedelediğini belirtmiştir.
Çöken dava ve hükümetin Çin'i "düşman" olarak tanımlamaması sorunu
MI5'in uyarısı, savcıların geçen ay Pekin için milletvekillerine casusluk yapmakla suçlanan iki İngiliz adama karşı açılan davayı ani bir şekilde terk etmesinin ardından gelmiştir. Eski bir parlamento araştırmacısı olan Christopher Cash ve akademisyen Christopher Berry, 1911 Resmi Sırlar Yasası kapsamında suçlanmışlardır. Ancak savcılar, hükümetin Çin'i resmi olarak bir "düşman" veya "ulusal güvenlik tehdidi" olarak tanımlamaması nedeniyle davayı sürdürmenin mümkün olmadığını açıklamıştır. Yasanın hükümleri gereğince, aktarılan bilgilerin bir düşman için faydalı olması halinde kovuşturma yapılabilmektedir. Savcılar, hükümetin Çin'i bu kategoriye yerleştirmediği için davayı düşürmek zorunda kaldıklarını belirtmiştir.
Başbakan Keir Starmer, iddia edilen suçların işlendiği dönemde iktidarda olan önceki Muhafazakar hükümeti, Çin'i bir düşman olarak tanımlamamak için politikalarını "çok dikkatli" bir şekilde ifade etmekle suçlamıştır. Starmer, bu politika tercihinin ekonomik çıkarlar ve ticari ilişkiler göz önünde bulundurularak yapıldığını ima etmiştir. Downing Street, hiçbir bakanın, hükümet üyesinin veya özel danışmanın bu karardan doğrudan sorumlu olmadığını belirtmiş, sorumluluğu önceki yönetimeye yüklemiştir. Ancak davanın çökmesinin ardından Starmer'ın kendisi, İngiltere'nin ulusal güvenliğine yönelik tehditlere göre Pekin ile ilişkiye öncelik vermekle suçlanmıştır.
Bu olay, İngiltere'nin casusluk ve müdahaleden kendini savunma ihtiyacını, dünyanın ikinci büyük ekonomisiyle ekonomik olarak bağlantılı kalırken dengeleme yeteneği hakkında ciddi sorular ortaya çıkarmıştır. Ulusal güvenlik ile ekonomik çıkarlar arasındaki bu çatışma, İngiltere'nin Çin politikasının temel sorunlarından biri haline gelmiştir.
MI5 şefinin tehdit değerlendirmesi ve yeni güvenlik yasası
Çöküşün ardından MI5 şefi Ken McCallum, Çinli casusların İngiltere için günlük bir ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğunu açıkça belirtmiştir. McCallum, Ekim ayındaki yıllık tehdit güncellemesinde, "Çin söz konusu olduğunda, İngiltere'nin tehditlere karşı kararlılıkla savunma yapması ve açıkça ulusumuza hizmet eden fırsatları değerlendirmesi gerekiyor" demiştir. Bu açıklama, casusluk davasının çökmesinin ardından yapılmış olup, istihbarat servisinin konuya ilişkin endişelerinin derinliğini göstermektedir.
McCallum, 2023 Ulusal Güvenlik Yasası'nın İngiliz mevzuatındaki "uzun süredir devam eden zayıflıkları" ele aldığını ve "devlet destekli tehditlere karşı elimizi güçlendirdiğini" söylemiştir. Yeni yasanın, Çin gibi devlet aktörleri tarafından yürütülen casusluk faaliyetlerine karşı daha etkili bir yasal çerçeve sağladığı belirtilmiştir. Güvenlik Bakanı Jarvis, milletvekillerine casusluk yapmak için baş avcılarını kullanma konusundaki son girişimlerin son yıllardaki düşmanca faaliyetlerin "bir modeli üzerine inşa edildiğini" vurgulamıştır.
Jarvis, Pekin bağlantılı aktörlerin 2021'de parlamenterlerin e-postalarını hedef aldığını ve 2022'de MI5 tarafından Pekin için casusluk yapmakla suçlanan İngiliz avukat Christine Lee tarafından "yabancı müdahale faaliyeti girişiminde bulunulduğunu" belirtmiştir. Bu olaylar, Çin'in İngiltere'ye yönelik casusluk faaliyetlerinin sistematik ve uzun süreli bir kampanyanın parçası olduğunu göstermektedir.
Yeni Çin büyükelçiliği projesi ve güvenlik endişeleri
MI5'in son uyarısı, hükümetin Londra'da büyük bir yeni Çin büyükelçiliğini onaylayıp onaylamayacağına karar vermesi gerekmesinden haftalar önce gelmiştir. Bu karar, Pekin'in planlarda neden karartılmış alanlar bulunduğunu açıklamayı reddetmesinin ardından Ağustos ayında ertelenmişti. Eleştirmenler, uzun süredir planlanan kompleksin bir güvenlik sorunu oluşturacağını belirtmiştir. Çin, İngiltere'nin kararını ertelemede "tamamen sözleşme ruhundan yoksun" olduğunu söylemiş ve projenin onaylanmasını talep etmiştir.
Muhafazakar gölge güvenlik bakanı Alicia Kearns, hükümeti büyükelçilik için izni reddetmeye çağırmıştır. Kearns, bakanların Çin'e planlanan gezileri iptal etmesi gerektiğini söylemiş ve "Bu Meclis'e ve Parlamentomuza yönelik bir saldırıya rağmen, bakanlar sorumlu hükümetle mutlu bir şekilde kırmızı halılarda yürümek için uçakla gidiyorlarsa bu ne mesaj verir?" sorusunu yöneltmiştir. Bu eleştiri, Çin'in casusluk faaliyetleri karşısında hükümetin tutumunun tutarsız olduğu yönündeki endişeleri yansıtmaktadır.
- Popüler Haberler -
Işıkları kapatıp duş almak neden bu kadar etkili?
Hava fritözü temizleme: pratik adımlar ve etkili yöntemler
Denizcilik literatüründe böyle bir kaza yok! Halit Yukay asli kusurlu çıktı
Oğlunu, torunlarını ve gelinini kaybeden babadan feryat: Suçlular güneş yüzü görmesin
Starlink'in güneş fırtınası koruması performansı düşürebiliyor
Elon Musk, Billie Eilish'in cimriliği eleştirisine sert yanıt verdi



