Süper bilgisayar fare beyninin en gerçekçi simülasyonunu oluşturdu

ABD'deki Allen Enstitüsü ile Japonya'daki Elektro-İletişim Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü proje, Fugaku süper bilgisayarı kullanarak bir farenin beyninin şimdiye kadar yapılan en kapsamlı dijital modelini oluşturdu. Bu sanal beyin, 9 milyon nöron ve 26 milyar sinaps içeriyor.
Beyin işlevlerini anlamak oldukça zorlayıcı bir görevdir; zira canlı beyin dokusu üzerinde doğrudan müdahale ve inceleme yapılması pratik açıdan mümkün değildir. Ancak bilim insanları artık yeni bir çözüme sahiptir: bir farenin beyninin kapsamlı bir bilgisayar simülasyonu. Bu simülasyon, şimdiye kadar bir araya getirilen en detaylı beyin modellerinden biri olup, Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif rahatsızlıkların daha derinlemesine incelenmesine ve modellenmesine imkan tanıyabilir.
Devasa bir dijital beyin yapısı
Fare beyninin tamamını modelleyen bu simülasyon, insan beyninin büyüklüğü ve karmaşıklığına ulaşmasa da, insanlar ve kemirgenler arasındaki beyin yapısı benzerliğinden dolayı son derece değerli bir araştırma aracı haline gelmiştir. Sanal beyin yapısı, 9 milyon nöron ile 26 milyar sinaps (nöronlar arasındaki bağlantı noktaları) içermektedir. Beyin simülasyonunda birbirine bağlı 86 farklı bölge bulunmakta ve her saniye katrilyonlarca hesaplama işlemi gerçekleştirilmektedir. Bunu perspektife koymak gerekirse, gerçek ve tam bir fare beyninin, kabaca bir badem büyüklüğündeki alanda yaklaşık 70 milyon nöron barındırdığı göz önüne alındığında, bu simülasyonun ne kadar ileri bir teknolojik başarı olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.
Allen Enstitüsü'nden hesaplamalı sinirbilimci Anton Arkhipov, bu başarının önemini vurgulayarak, "Bu, kapının açık olduğunu gösteriyor. Bu tür beyin simülasyonlarını yeterli bilgi işlem gücüyle etkili bir şekilde çalıştırabiliriz" demiştir. Arkhipov, aynı zamanda bunun çok daha büyük modellerin sadece mümkün olmadığını, aynı zamanda hassasiyet ve ölçek açısından ulaşılabilir olduğuna dair araştırmacılara güven veren teknik bir dönüm noktası olduğunu belirtmiştir.
Araştırma ve hastalık modellemesinde yeni olanaklar
Simülasyonun sunduğu karmaşıklık ve detay seviyesi, araştırmacıların biliş, bilinç ve hastalık mekanizmalarının beyin boyunca nasıl yayıldığını izlemelerine olanak tanımaktadır. Bu, bireysel nöronların ateşlenmesini ve birbirleriyle bağlanmasını gösteren üç boyutlu, hareketli bir harita oluşturmayı mümkün kılmıştır. Araştırmacılar, bu simülasyonun nöbetlerin beyinde nasıl yayıldığına veya beyin dalgalarının odaklanmaya nasıl katkıda bulunduğuna dair hipotezleri test etmek için kullanılabileceğini belirtmişlerdir. Bu sayede, tekrarlanan, invaziv ve fiziksel beyin taramalarına ihtiyaç kalmadan çeşitli nörolojik fenomenler incelenebilecektir.
Gerekli hesaplama gücü, Japonya'da bulunan Fugaku süper bilgisayarı tarafından sağlanmıştır. Fugaku, mevcut hücre veritabanları ve sinaptik bağlantı haritaları üzerine inşa edilerek, bu muazzam simülasyonun gerçekleştirilmesini mümkün kılmıştır. Araştırma ekibi, beyin aktivitesini daha verimli bir şekilde işlemek ve gereksiz hesaplamaları minimumda tutmak amacıyla yeni yazılımlar da geliştirmiştir.
Elektro-İletişim Üniversitesi'nden bilgisayar bilimcisi Tadashi Yamazaki, Fugaku'nun çok geniş bir hesaplamalı bilim alanlarında kullanıldığını, astronomi, meteoroloji ve ilaç keşfi gibi alanlarda araştırmalara destek verdiğini ve birçok toplumsal sorunun çözümüne katkıda bulunduğunu ifade etmiştir. Yamazaki, bu proje kapsamında Fugaku'yu sinir devresi simülasyonu için kullandıklarını belirtmiştir.
Gelecek hedefleri ve insan beyni modelleme
İnsan beyni, fiziksel ve zihinsel sağlık ile sağlıklı yaşlanma için temel bir öneme sahiptir. Sanal beyin haritaları ve mini-beyin yapılarının incelenmesi, bu karmaşık organın nasıl işlediği ve hastalıklar nedeniyle nasıl bozulabileceği konusunda daha derin bilgiler sağlayacaktır. Araştırma ekibi, yeni beyin simülasyonunu kullanarak zaten çalışmalara başlamış ve beyin dalgası senkronizasyonu ile fare beyninin iki yarım küresinin birbirleriyle etkileşim şekli hakkında önemli keşifler yapmıştır.
Bu proje, bilgi işlem ve biyolojik modellemenin son derece etkileyici bir başarısı olsa da, araştırmacıların daha da iddialı planları bulunmaktadır. Uzun vadeli hedef, Enstitü tarafından ortaya çıkarılan tüm biyolojik ayrıntıları kullanarak tam beyin modelleri ve sonunda insan beyninin tam boyutlu bir modelini inşa etmektir. Arkhipov, "Şimdi tek beyin alanlarını modellemekten farenin tüm beynini simüle etmeye geçiyoruz" diyerek, bu yolculuğun henüz başında olduğunu vurgulamıştır. Bu başarı, gelecekte insan beyni simülasyonlarının yapılabileceğine dair umut verici bir adım olarak değerlendirilmektedir.
- Popüler Haberler -
Işığın manyetik etkisi 180 yıllık bilim varsayımını değiştirdi
Bilim insanlarından 101 milyon yıl öncesine ait tüyler ürperten keşif! 16 bin 600 adet tespit edildi
Rokid Max 2 neden pil taşımıyor ve bu ne anlama geliyor
Dikkat! Microsoft Teams artık sizi ofiste takip edebilecek
Geoffrey Hinton, Google'ın yapay zeka yarışında OpenAI'yi geride bıraktığını söyledi
iOS 27 sızıntısı! Apple'ın yeni hamlesi sizi şaşırtacak



