HDK'nın katliamlarından kaçtılar! BM: 100 binden fazla kişi bölgeyi terk etti

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'daki durumu "korkunç" olarak niteleyerek, Faşir kentinin Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından ele geçirilmesinden bu yana 100 binden fazla kişinin kentten kaçtığını bildirdi.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında konuştu.
Sudan'da Kuzey Darfur eyaletindeki durumu "korkunç" olarak tanımlayan Dujarric, "İnsani yardım çalışanlarımız, bölgenin HDK tarafından ele geçirildiği ekim ayı sonundan bu yana 100 binden fazla kişinin Faşir kenti ve çevresinden kaçtığını söylüyor." dedi.
Dujarric, Faşir'den kaçanların koşullarının son derece kötü ve ihtiyaçlarının çok büyük olduğu yerinden edilmiş kişilerin bulunduğu bölgelere ulaştığını belirterek, kaçanların birçoğundan haber alınamadığını söyledi.
Diğer yandan, Kordofan bölgesinde tırmanan çatışmaların aileleri yerinden etmeyi sürdürdüğüne dikkati çeken Dujarric, 26 Ekim'den bu yana Kuzey Kordofan genelinde yaklaşık 40 bin kişinin şiddet nedeniyle yerinden edildiği bilgisini paylaştı.
Dujarric, Faşir, Kordofan, Darfur gibi Sudan'ın acil desteğe ihtiyaç duyan tüm bölgelerine hayat kurtarıcı yardım ulaştırmak için güvenli ve engelsiz erişim çağrısında bulunarak, ayrıca bağışçılardan yardım bütçesine cömertçe katkıda bulunmaları ricasında bulundu.
SUDAN'DAKİ ÇATIŞMALAR VE HDK GÜÇLERİNİN İHLALLERİ
Sudan, 15 Nisan 2023'ten beri ordu ile dış destekli Hızlı Destek Kuvvetleri arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor.
Ülkenin batısındaki Darfur bölgesinin en büyük kenti Faşir, şiddetli çatışmaların ardından büyük ölçüde HDK'nin kontrolüne girdi.
On binlerce kişinin çatışmalardan kaçtığı kentte, HDK'nin sivilleri zorla yerinden çıkardığı ve çok sayıda silahsız kişiyi öldürüp işkence ettiği anlar, HDK mensuplarının paylaştığı videolara yansımıştı.
- Popüler Haberler -
Apple ve Google uygulama mağazalarında sansür tartışması: ABD'de hangi uygulamalar engelleniyor?
Suriye'den dikkat çeken karar! Daimi temsilcilik yeniden açıldı
Beyaz Saray: ABD, Güney Afrika'daki G20 Zirvesindeki resmi görüşmelere katılmayacak
İsrail'i çılgına çeviren F-35 kararı! Katil Netanyahu, Türkiye korkusunu itiraf etti
Harkiv bölgesinde stratejik nokta Rus güçlerinin kontrolüne geçti
Soykırımcılara tepkiler çığ gibi! 'Özgür Filistin' sloganları salonu inletti



