ABD'den Çin'e rekor yaptırım: Uygur yasası kapsamında 43 şirket daha kara listeye girdi
ABD, Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası kapsamında Çin merkezli 43 şirketi daha yaptırım listesine ekledi. Tek seferde en fazla şirketin listeye alındığı bu hamleyle yasaklı kuruluş sayısı 187'ye yükseldi ve 3 Ağustos'tan itibaren yeni yaptırımlar yürürlüğe girecek.

ABD yönetimi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde zorla çalıştırma uygulamalarına karşı bugüne kadarki en kapsamlı adımı attı. İç Güvenlik Bakanlığı, Uygur yasası kapsamında 43 Çin merkezli şirketi daha yaptırım listesine eklediğini duyurdu. Bu karar, ABD'nin bölgedeki insan hakları ihlallerine yönelik artan baskısının en somut göstergesi olarak öne çıktı.
43 ŞİRKETİN ÜRÜNLERİNE ABD GİRİŞ YASAĞI GELDİ
ABD İç Güvenlik Bakanlığının internet sayfasından yapılan yazılı açıklamada, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden üretim yapan 43 şirkete daha yaptırım uygulanacağı belirtildi.
Açıklamada, söz konusu şirketlerin ürünlerinin, "Uygurların zorla çalıştırılması sonucu elde edilmesinden ötürü" ABD'ye girişinin yasaklandığı ve mevcut 2 kuruluşta teknik güncellemeler yapıldığı ifade edildi.
Yeni şirketlerin eklenmesiyle yaptırım listesindeki yasaklı kuruluş sayısının 187'ye çıkacağı, bunun mevcut listedeki sayıda yüzde 30'luk bir artış anlamına geldiği bilgisi paylaşıldı.
TEK SEFERDE REKOR: 3 AĞUSTOS'TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Bugüne kadar tek seferde en fazla şirketin yaptırım altına alındığı anlamına gelen yeni uygulamanın, 3 Ağustos'tan itibaren geçerli olacağı kaydedildi.
Açıklamada, İç Güvenlik Bakanı Markwayne Mullin'in "Amerikalı işçi, köle emeği kullanan yabancı şirketler tarafından haksızlığa uğratılmamalı ve aldatılmamalıdır." şeklindeki ifadesine yer verildi.
UYGUR ZORLA ÇALIŞTIRMA YASASI VE SİNCAN'DAKİ İDDİALAR
Türk ve Müslüman azınlıklara yönelik hak ihlalleriyle dünyanın gündemine gelen Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde devlet eliyle zorla çalıştırma programlarının uygulandığı iddia edilmişti.
ABD Kongresi, 2021'de çıkardığı Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası ile "aksi ispat edilene dek hukuken geçerli öngörü" tanımı çerçevesinde tüm ürünlerin zorla çalıştırma yoluyla elde edildiği kabulüyle bölgeden ithalatı yasaklamıştı.
Bugüne dek 75 şirket Sincan'da zorla çalıştırılan iş gücü kullandıkları veya tedarik zincirlerinde zorla çalıştırma sonucu elde edilen ürünlere yer verdikleri gerekçesiyle yasa kapsamındaki yaptırım listesine alındı.
- Popüler Haberler -
Suriye, ABD'nin "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkarıldı
ABD'den İran'a ekonomik savaş ilanı! "Can damarını keseceğiz"
İsrail'den Gazze'ye yeni saldırı! Su arıtma tesisi yerle bir edildi
Trump Kanada'nın fişini çekti! 2027'de yeni tarifeler başlıyor
Fransa'dan radikal karar! Liselerde cep telefonu yasaklandı
Robot Olimpiyatları başladı! Pekin'de 2.000'den fazla insansı robot yarışıyor



