ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Ferruh Kethüda Camii: Mimar Sinan'ın eseri çürümekten nasıl kurtuldu?

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
Ferruh Kethüda Camii: Mimar Sinan'ın eseri çürümekten nasıl kurtuldu?

1925 ile 1960 yılları arasında kapısına kilit vurulup çürümeye terk edilen ve içindeki pahalı çiniler çalınan Ferruh Kethüda Camii, mahalle halkı ve esnafı tarafından çürümekten kurtarıldı. Ferruh Kethüda Camii sıra dışı hikayesi Ezgi Aşık'ın sunduğu 'Tarihin İzleri' porgramında anlatıldı.

Erken Osmanlı mimarisine damga vuran zaviyeli veya ters t tipli plan şemasının 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından Ferruh Kethüda Camii'nde uygulanması, onun eski geleneklere yaslanan çalışmalarının en güzel örneklerinden birini teşkil etmektedir.

SULTAN 3. MUSTAFA CAMİYİ TEKRAR İNŞA ETTİRDİ

1766 yılında büyük İstanbul depremi yaşandı ve camii büyük ölçüde hasar gördü. Sultan 3. Mustafa bu camiyi yeniden aslında uygun bir şekilde inşa ettirdi.

CAMİİ AVLUSUNDA ŞER'İYYE MAHKEMELERİ

Tarihçi-Yazar Nermin Taylan caminin teknik özelliklerine değinerek, "Bu cami 1562-1563 yılları arasında inşa edildi. İnşa bittikten sonra caminin avlusunda Şer'iyye Mahkemeleri'nin olduğu gibi aynı zamanda öğrenci odaları da vardı. Çünkü burada talebe yetişiyordu esasında." dedi.

CAMİ 1925 YILINDA KAPATILDI

Caminin tekke olmasına ve öğrenci yetişmesine değinen Taylan, "Camii tekke ve zaviyelerin kapatılmasına yani 1925 yılına kadar kesintisiz bir şekilde hizmet vermiştir. Ancak 1925 yılında tekke ve zaviyelerin kapatılmasıyla beraber camii kapatılarak zaman içinde adeta terk edilmiş ve harabe haline gelmiştir."

"Camii çok büyük tahribata uğramıştır öyle ki 1937 ile 1947 yılları arasında o camide bulunan muazzam çiniler, 17. Yüzyılın o muhteşem çinileri içinden çalınmıştır. Nereye gittiğini hala bilmiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız çalınan çinilerin peşinde düşüyor ve Türkiye'ye ait olduğu yere tekrar ulaşmasını sağlıyor."

Ancak biz buradan giden çinilerin akıbetini maalesef bilmiyoruz, bunun için çinileri tekrar getirmek mümkün olmadı." İfadelerini kullandı.

CAMİYİ MAHALLE HALKI VE ESNAFI 1960'TA RESTORE ETTİ

Caminin 1925 yılında kapatıldığını hatırlatan Taylan, "Caminin kapalı kalma durumu 1960 yılında kadar devam eder. 1960 yılında böyle güzel Mimar Sinan eseri olan caminin bu hazin akıbetine son vermek isteyen burada olan mahalle esnafı ve mahalle halkı bir dernek kurar. Bu kurdukları dernekte de caminin bu halinin üzüldükleri için camiyi kendi imkanlarıyla restore ederler.