ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Yeni araç alacaklar dikkat: 7 Temmuz otomotiv sektörü için milat olacak

ÖZKAN ÖZCAN - | Son Güncelleme Tarihi:

Otomotiv sektöründe yeni bir dönem başlıyor. AB ile uyum çerçevesinde 7 Temmuz itibarıyla araçlarda birçok güvenlik donanımı standart hale getiriliyor. Peki süreç nasıl işleyecek? , hangi donanımlar zorunlu hale geliyor? Piyasaya etkisi ne olacak? Merak edilen tüm soruları İstanbul Motorlu Araç Satıcıları (İMAS) Derneği Başkan Yardımcısı Anıl Şentürk 24 TV Canlı yayınında yanıtladı.

Otomotivde AB ile uyum kapsamında 7 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek olan yönetmelikle beraber pek çok donanım zorunla hale getirilecek. Bu değişikliklerin detaylarını İMAS Derneği Başkan Yardımcısı Anıl Şentürk 24 TV'de aktardı.

"AMAÇ CAN VE MAL KAYBINI EN AZA İNDİRMEK"

7 Temmuz itibariyle Genel Güvenlik Yönetmeliği'nin değişeceğini belirten Şentürk, "Bugüne kadar otomobillerde bulunmayan bir takım güvenlik donanımlarının araçlarda mecburi olması hedefleniyor. Buradaki amaç can ve mal kaybını en aza indirmek" dedi

HANGİ DONANIMLAR ZORUNLU OLUYOR?

Zorunla hale getirilecek özellikleri aktaran Şentürk, "Otomobillerde bugün opsiyonel bulunan şerit takip sistemi, acil fren sistemlerinin yayaları ve bisikletleri tanıması, park sensörü ve geri dönüş kamerası gibi pek çok insan hayatını ve manevi kayıpları engellemek amacıyla bu kararla birlikte zorunlu olacak." ifadelerini kullandı.

OTO SATIŞLARI NASIL ETKİLENECEK?

7 Temmuz'da başlayacak uygulamalarının satışlar üzerindeki etkisine değinen Şentürk, "Sipariş edilmiş yolda olan otomobiller veya vitrinde bulunan araçlar için bir belirsizlik durumu söz konusu. Bakanlıklar bu noktada şöyle bir uygulamayı öngördüler, otomobil markalarının 2023 yılında satmış olduğu araç adedinin yüzde 10'unu kadar otomobili satabilecek. Özetle bu yönetmeliğe uymayan araçların ve modellerin geçtiğimiz yılki satış adedinin yüzde 10'u kadar olanını satabileceklerdir, bu oran ticari araçlar için ise yüzde 30 olarak belirlendi." dedi.

OTOMOBİL FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Otomobil satışlarında kampanyaların artacağını söyleyen İMAS Başkan Yardımcısı Şentürk, "Markalar durağan devam eden otomobil piyasasında kampanyalar düzenlemekteydi, 7 Temmuz tarihinin yaklaşmasıyla birlikte kampanyaların arttığını, finansman kampanyalarının da daha fazla desteklendiğini görüyoruz. Fakat 7 Temmuz tarihi ve o tarihten biraz sonraya kadar tüketici açısından uygun fiyatlı otomobile erişim imkanı sunabilir bu tarihe kadar tüketici avantajlı konuma gelebilir. Burada şöyle bir durum da var önceden daha üst paket otomobillere konan bu donanımlar artık en boş pakette de zorunlu kılınacak. Otomobil üretimindeki maliyetin bu noktada artacağını söyleyebiliriz. Dolayısıyla uzun vadede otomobil fiyatlarında donanım maliyetlerine istinaden bir miktar artış görebiliriz" şeklinde konuştu.

2'NCİ EL PİYASASINDA DURUM NE?

2'nci el araç piyasasının durağan olduğunu aktaran Şentürk, "Bu durağan sürecin temeli 7-8 ay öncesine dayanıyor, Ticaret Bakanlığı'mızın attığı etkili adımlar otomobil üretimindeki sıkıntıların ortadan kalkmasıyla piyasadaki haksız uygulamalar tamamen ortadan kalktı. 0 otomobilde yapılan yüzde 25'lik indirimleri tüketici nezdinde daha cazip duruma getirdi. Fiyatlar tüketiciyi ikna edecek düzeye gelirse 2'el piyasasında hareketlenme başlayabilir" ifadesini kullandı.


Etiketler:
otomotiv sektörü güvenlik donanımları AB uyumu 2el araç Otomobil