"Suriye'deki gelişmeleri yakından takip ediyoruz" TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Artık hiçbir terör örgütü barınmasın

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Suriye'deki gelişmelerin yakından takip edildiğini belirterek "Artık hiçbir terör örgütü barınmasın." dedi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kırgızistan Kırgızistan Meclis (Jokorku Keneş) Başkanı Turgunbek uulu ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.
Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nun çalışmalarına ilişkin, "Önümüzdeki günlerde oylamamızı gerçekleştirir, görevimizi tamamlar, raporu TBMM Başkanlığına takdim ederiz." değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKİYE HER AÇIDAN ÇOK ÖNEMLİ VE GURUR DUYDUĞUMUZ BİR ÜLKE"
Kırgızistan Meclis Başkanı Turgunbek uulu ise Kırgız parlamentosunun 8. dönemine girdiğini hatırlatarak, bu dönemdeki ilk resmi ziyareti "en yakın stratejik ülke" olarak kabul ettikleri Türkiye'ye gerçekleştirdiklerini söyledi.
Turgunbek uulu, Türk dünyasının küreselleşme çağında önemli rol oynadığına değinerek, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) gibi teşkilatların uluslararası alandaki etkisine dikkati çekti.
Türkiye'nin dünyadaki en etkili ülkelerden biri olduğunun altını çizen Turgunbek uulu, "Türkiye, askeri ve ekonomik gücüyle, her açıdan günümüzde çok önemli ve gurur duyduğumuz bir ülkedir." değerlendirmesinde bulundu.
Turgunbek uulu, Kurtulmuş ile ikili işbirliklerini görüştüklerini aktararak, "Bizim Cumhurbaşkanımız Sayın Sadır Caparov ve Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın arasındaki ilişki, iki kardeş ülkenin ilişkisini yeni bir etaba taşımaktadır." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2024'te Kırgızistan'a yaptığı resmi ziyaretin ülkesi için "tarihi" nitelikte olduğunu vurgulayan Turgunbek uulu, bu ziyaretle yüksek düzeyli işbirliğinin perçinlendiğini ve birçok anlaşmanın imzalandığını anımsattı.
Turgunbek uulu, bu anlaşmaların parlamentolar tarafından nasıl ele alınabileceği üzerine çalıştıklarını ifade ederek, Kırgızistan için Türk dünyasındaki en yakın iki ülkenin Türkiye ve Kazakistan olduğunu dile getirdi.
İki ülke liderinin 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine işaret eden Turgunbek uulu, ortadaki potansiyele rağmen bu hedefe henüz ulaşamadıklarını ancak iki ülkenin "kardeşlik gücüyle" muhakkak ulaşacaklarını kaydetti.
Turgunbek uulu, parlamento üyeleri ve dostluk gruplarının da çalışmalarını canlandırmanın gerekli olduğunu vurguladı.

ÖZBEKİSTAN VE MACARİSTAN'IN TÜRKPA'YA ÜYELİĞİ
Kırgızistan Meclis Başkanı Turgunbek uulu, TÜRKPA'yı otorite sahibi bir kurum olarak gördüğünü belirterek, "Diğer uluslararası kurumlardan farklı, burada sınırlı, geçici bir çıkar söz konusu değil. Bu, Türkiye'nin gerçekten kardeşlik temelinde kurulmuş bir asambledir. Daha sağlam bir kurum olamaz." görüşünü paylaştı.
Macaristan ve Özbekistan'ın TÜRKPA'ya katılım sürecine ilişkin açıklamada bulunan Turgunbek uulu, "Özbekistan tam üyesi olmak üzere ve Macaristan da tam üyeliğe yaklaşmakta ve inşallah ekim ayında Bişkek'te gerçekleşecek olan zirvede Özbekistan'ı üye olarak kabul edeceğiz diye düşünüyorum." dedi.

Turgunbek uulu, yeniden meclis başkanı olarak seçilmesinin ardından ilk ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, Kurtulmuş ile yaptıkları görüşmelerin önemine işaret etti.
Dünya Göçebe Oyunları'nın 6'ncısının bu yıl Kırgızistan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini hatırlatan Turgunbek uulu, Türk devletlerinin bu organizasyona büyük ilgi gösterdiğini aktardı.

TÜRKİYE İLE KIRGIZİSTAN'IN PARLAMENTOLAR ARASI DOSTLUK GRUPLARI MECLİS'TE BİR ARAYA GELDİ
Türkiye-Kırgızistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt da Kırgızistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Alişer Kozuev ve beraberindeki heyetle görüştü.
Türkiye-Kırgızistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Beyazıt, Meclis'te gerçekleşen görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin artarak sürdüğünü belirtti.
Parlamentolar arası temasların karşılıklı anlayışı artırdığını, halklar arasındaki dostluğu pekiştirdiğini ve yürütülen işbirliklerine güçlü bir siyasi zemin kazandırdığını anlatan Beyazıt, Türk dünyasında işbirliğini güçlendirmeyi bir tercih değil tarihi bir sorumluluk olarak gördüklerini vurguladı.

Kırgızistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Kozuev de iki ülkenin parlamento ilişkilerinin dinamik bir şekilde devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kozuev, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki vizesiz kalış süresinin 180 güne çıkarılmasını istedi.
Görüşmeye, dostluk gruplarının üyeleri katıldı.
- Popüler Haberler -
Fondaşın "itibarsızlaştırma" çabası elinde patladı! İmamoğlu davası üzerinden “hakim” yalanı ifşa oldu
Türkiye barış için devrede! Bakan Fidan'dan yoğun diplomasi
Ankara merkezli 10 ilde 'change' operasyonu: 16 milyon liralık 14 araç ele geçirildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: KARDEMİR, ülkemizin ayağa kalkışının en önemli merkezlerinden biri
Türkiye'nin "güvenli liman" konumu güçleniyor: "Slogan değil tespit" değerlendirmesi
Bakan Tekin: Bağımsızlık bayrağımız tarih boyunca hiç dinmedi



