ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Cemil Koçak: 27 Mayıs, Türkiye'ye darbe felsefesi getirdi

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
Cemil Koçak: 27 Mayıs, Türkiye'ye darbe felsefesi getirdi

27 Mayıs darbesinin yıl dönümüne özel Gazeteci Belkıs Kılıçkaya'nın sunumuyla "Bu Ülke" programına Prof. Dr. Cemil Koçak konuk oldu. Konuyla alakalı değerlendirmelerde bulunan Koçak, "27 Mayıs, Yassıada Yargılamaları ve idamlarla adeta bütünleşti, toplumun hafızasına kazındı. 27 Mayıs, Türkiye'nin siyasi iklimine bir darbe felsefesi getirdi." dedi.

Cumhuriyet tarihinin ilk darbesi 27 Mayıs 1960 yılında yapıldı. Üzerinden tam 64 yıl geçti.Eski Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idamıyla sonuçlanan 27 Mayıs 1960 darbesi, Türk demokrasi tarihinde "kara bir leke" olarak yerini aldı. 27 Mayıs darbesinin yıl dönümüne özel, Gazeteci Belkıs Kılıçkaya'nın moderatörlüğünde "Bu Ülke" programına Prof. Dr. Cemil Koçak konuk oldu.


"CHP, DP'Yİ DİKTATÖRLÜK İLE SUÇLADI"

Cumhuriyet Halk Partisi muhalefetinin 1950 sonrasında politikalarının çok daha sertleşmeye başladığını ifade eden Prof. Dr. Cemil Koçak, "CHP'ye göre Demokrat Parti'nin seçimi kazanmasının sebebi seçmenin yanlış ve haksız tercih yapmasıdır. Muhalefet olmak için hazırlanmamış ya da muhalefete uygun olmayan bir parti, iktidar değişikliği sebebiyle muhalefet olmuş oldu. İkinci büyük problem ise bebeğin 40'ı çıkmadan Demokrat Parti iktidarını 'diktatörlük' ile suçlamış olmasıdır. " değerlendirmelerinde bulundu.

"DP DÖNEMİNDE CHP TRAVMA YAŞADI"

DP yönetiminin CHP'de travma yarattığını söyleyen Koçak, "Demokrat Parti'yi asıl sinirlendiren husus; haklı olsa dahi Cumhuriyet Halk Partisi'ni eleştirilerin bizzat Cumhuriyet Halk Partisi tarafından geliyor olması. CHP'nin bir başka beklentisi Demokrat Parti iktidarının aynı zamanda ekonomi yönetiminde de yeterli performansı sağlayamayacağı yönündeydi. Demokrat Parti döneminin, CHP açısından ortaya çıkarmış olduğu çok çeşitli travmalar var." dedi.

27 MAYIS: GEÇMİŞ NEDEN GEÇMEDİ?

27 Mayıs'ın büyük bir kırılma noktası olduğunu nitelendiren Koçak, "27 Mayıs aşağı yukarı yarım yüzyılın siyasi formasyonunu bir anlamda yeniden dizayn etti. Bu bakımdan 27 Mayıs büyük bir kırılma noktası. Hürriyet, bütün muhalefet hareketlerinin dört elle sarıldığı bir slogandır. 27 Mayıs'ta aslında bu Hürriyet sloganın bir devamı." dedi.

DARBENİN AKİS'TEKİ TASVİRİ

'Akis'i anlamak demek, Cumhuriyet Halk Partisi'ni anlamak demektir' diyen Koçak, "27 Mayıs, 27 Mayıs'a gönül veren grup açısından liderinin İsmet Paşa olduğu bir hareket. CHP'liler bunu böyle görüyorlar. 1960 senesi CHP gözünde Demokrat Parti'nin gerçekten de bir daha seçim yaptırmayabileceğine ilişkin bir travmatik sonuç yaratıyor." dedi.

"27 MAYIS, TÜRKİYE'YE DARBE FELSEFESİ GETİRDİ"

Sözlerine devam eden Koçak, "Akis, çok şiddetli bir muhalefet dergisi olarak Menderes'in başbakanlığına çok karşı çıkmıştır. Akis Dergisi, 27 Mayıs'ın resmi tarihini daha o sırada yazan dergi. Ve bir daha da o tarihi kimse değiştiremeyecek. Akis'e göre Demokrat Parti iktidarının asıl suçlanması gereken noktası Anayasa ihlalleridir. 27 Mayıs, Yassıada Yargılamaları ve idamlarla adeta bütünleşti, toplumun hafızasına kazındı. 27 Mayıs, Türkiye'nin siyasi iklimine bir darbe felsefesi getirdi." ifadelerini kullandı.