Gabar petrol sahası... Bakan Bayraktar yeni bir keşif müjdesi verebileceklerini açıkladı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'da devam eden çalışmaların ardından yakın zamanda yeni bir keşif müjdesi verebileceklerini söyledi. Karadeniz gazında ise 2028 için dört kat üretim hedefi öne çıktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şırnak'taki Gabar petrol sahasında çalışmaların sürdüğünü belirterek yakın zamanda yeni bir keşif müjdesi verebileceklerini açıkladı. Karada ve denizde petrol ve doğalgaz aramalarının devam ettiğini söyleyen Bayraktar, Gabar'daki üretimin bu çalışmaların önemli bir parçası olduğunu vurguladı.

Bayraktar, "Gabar'dan inşallah yakın zamanda yeni bir müjde verebiliriz" dedi. Yerli kaynakların önemine dikkat çeken Bayraktar, yapılan çalışmalarla tedarikçi ülke sayısının da çeşitlendirildiğini söyledi. Bayraktar, petrol ve doğalgazla birlikte yenilenebilir enerji, nükleer enerji ve yerli kömürden de daha fazla yararlanmayı hedeflediklerini söyledi.

DÖRT KAT ARTACAK
Yerli kaynakları artırma hamlesinin bir diğer ayağını Karadeniz oluşturuyor. Sakarya Gaz Sahası'nda 2023'te başlayan üretimin yılda 7.5 milyar metreküpe ulaştığını belirten Bayraktar, üretimin önce iki katına, 2028'de ise bugünkü seviyesinin dört katına çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Türkiye, yerli üretimi artırırken dış tedarik kanallarını da çeşitlendiriyor. Bayraktar, ABD ile yapılan uzun vadeli sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşmalarının boru hatlarında yaşanabilecek sorunlara karşı alternatif oluşturduğunu ifade etti.

AKKUYU GÜN SAYIYOR
Rusya'nın Türkiye için önemli bir petrol, doğalgaz ve petrol ürünleri tedarikçisi olduğunu söyleyen Bayraktar, iki ülke arasındaki doğalgaz işbirliğinin 40 yılı geride bıraktığını, Rusya'nın bugüne kadar Türkiye'ye 600 milyar metreküpün üzerinde gaz sağladığını aktardı. Rusya ile nükleer enerji alanındaki işbirliğine de değinen Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) ilk reaktöründe elektrik üretimine yaklaşıldığını bildirdi. Bayraktar, "Akkuyu Nükleer Santrali, 4 reaktörü aynı anda inşa edilen dünyanın en büyük nükleer şantiyesinin olduğu saha. Orada şimdi ilk reaktörde artık elektrik üretimine çok yaklaştık. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde hedefimiz bu reaktörü devreye almak" dedi. Rus yetkililerle Sinop ve Trakya'da planlanan yeni nükleer santral projelerini de görüştüklerini aktaran Bayraktar, artan elektrik talebini karşılamak için nükleer enerjinin vazgeçilmez olduğunu vurguladı.
- Popüler Haberler -
Her istifa tazminatını yakmaz
Memurun 2027 mesai ücreti 19.85 liraya çıkıyor
2,5 saatlik yol 18 dakikaya düşüyor! Bakan Uraloğlu tarih verdi: Çeşmeli-Kızkalesi Otoyolu'nu açıyoruz
Altın fiyatlarında son durum
17 Ekim Cumartesi güncel gümüş fiyatları!
Bakan Bayraktar: Gabar'dan yakın zamanda yeni bir müjde verebiliriz



