ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Emeklilerin hem çalışıp ücretlerini hem de emekli aylıklarını almaları mümkün... Ancak bu 2 hususa dikkat!

AKŞAM GAZETESİ - | Son Güncelleme Tarihi:
Emeklilerin hem çalışıp ücretlerini hem de emekli aylıklarını almaları mümkün... Ancak bu 2 hususa dikkat!

Ekonomik ve sosyal koşullar nedeniyle emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek durumunda kalan pek çok emekli var. Emeklilerin hem çalışıp işverenlerinden ücretlerini hem de emekli aylıklarını almaları mümkün. Ancak bu konuda önemli olan iki husus var. Peki, emekli maaşı kesilmeden nasıl çalışılır? Hem çalışma ücreti hem emekli maaşı nasıl alınır? İşte yanıtı...

Kapat

HABERİN DEVAMI

Akşam Gazetesi'nden Okan Güray Bülbül'ün haberine göre, bütün çalışanların hayali bir gün emekli olabilmek. Ancak bazen emeklilik, çalışmanın da bitmesi anlamına gelmiyor. Ekonomik ve sosyal koşullar nedeniyle emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek durumunda kalan pek çok emekli var. EYT sonrası emekli olduktan sonra çalışmaya devam etme eğiliminde artış var. 2024 yılı Aralık ayı itibariyle emeklilerin yüzde 17.5'i yani 2.1 milyonu hem emekli aylığı alıp hem çalışmaya devam ediyor. Emeklilerin hem çalışıp işverenlerinden ücretlerini hem de emekli aylıklarını almaları mümkün. Ancak bu konuda önemli olan iki husus var. Birincisi ilk kez sigortalı olunan tarih. İkincisi ise emekli olduktan sonra çalışılacak statü ve kurum. Bir emeklinin hem emekli aylığı alıp hem de çalışmaya devam edebilmesi için sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olması gerekiyor.

2008 ÖNCESİNİ KAPSIYOR

İlk kez 1 Ekim 2008 öncesinde sigortalı olanlar emekli olduktan sonra SGDP'ye tabi olarak çalışabiliyorlar. Ancak ilk kez 1 Ekim 2008 ve sonrasında sigortalı olanlar bu hakka sahip değiller. İlk kez 1 Ekim 2008 ve sonrasında sigortalı olanlar emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek isterlerse emekli aylıklarını kestirmek zorunda kalacak.

BAĞ-KUR'LULARA İSTİSNA

Hangi statüde emekli olursa olsun emekli olduktan sonra Bağ-Kur'a tabi çalışanların emekli aylıkları kesilmiyor. Bu durumdaki kişilerin SGDP ödemesine de gerek yok. Örneğin SSK'lı olarak emekli olmuş bir kişi emekli olduktan sonra mahallede bir emlakçı açarsa emekli aylığını almaya devam ediyor ve prim de ödemiyor. Aynı şekilde devlet memurluğundan ve Bağ-Kur'dan emekli olanlar da emeklilik sonrası Bağ-Kur'a tabi çalışırlarsa emekli aylıklarını almaya devam edebiliyorlar.

KAMUDA GÖREV ALAMAZLAR

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam etme konusunda önemli bir istisna ise kamu kurumlarında çalışmak. Emekliler genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanamıyorlar. Ayrıca emekliler emekli aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmelerde herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamıyor. Bu maddenin seçimle göreve gelinen bazı görevlerle vakıf üniversitelerinde görev yapanlar için istisnaları var.

2008 SONRASI DA GÜNDEME GELECEK

İlk kez 1 Ekim 2008 ve sonrasında sigortalı olan erkekler 60, kadınlar 58 yaşında ve 7.200 prim günüyle emekli olabiliyor. Kısmi emeklilik için ise kadınlarda 61, erkeklerde 63 yaş ve 5.400 prim günü şartı var. İlk kez 1 Ekim 2008 ve sonrasında sigortalı olanlar emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederse emekli aylıkları kesilir. Ancak ilerleyen dönemde ilk kez 1 Ekim 2008 ve sonrasında sigortalı olanların da aylıklarını kestirmeden çalışmayı talep etmeleri söz konusu olacak.


Etiketler:
emekli çalışan işveren emekli aylığı çalışan aylığı