Çevre Bakanlığı, İklim Kanunu hakkında iddialara cevap verdi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İklim Kanunu ile ilgili kamuoyunda gündeme gelen çeşitli iddialara ilişkin detaylı açıklamaları 9 maddede paylaştı. Karbon ayak izi ile insanların özgürlüklerinin kısıtlanmasının söz konusu olmadığı belirtilirken kanunda, tarım ve hayvancılığa ilişkin tek bir yaptırım maddesi bulunmadığına da dikkat çekildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 9 maddede İklim Kanunu ile ilgili iddialara cevap verdi.
Bakanlığın sosyal medya hesabından, "İklim Kanunu Gerçekleri" başlığıyla bir infografik paylaşıldı. Paylaşımda, İklim Kanunu kapsamında kamuoyunda sıkça dile getirilen iddialara ilişkin açıklamalar yer aldı.
Buna göre, 9 maddede İklim Kanunu ile ilgili en çok gündeme gelen iddialar ve yanıtları şöyle:
1- "Karbon ayak iziyle insanların özgürlükleri kısıtlanacak"
Karbon ayak izi ile insanların özgürlüklerinin kısıtlanması söz konusu bile değil. Karbon ayak izinin azaltılması, sadece üretim yapan organizasyonlar için öngörülmüştür. Bireylerle, mülkiyet, seyahat gibi anayasal haklarıyla en ufak bir ilgisi bulunmamaktadır.
2- "EMİSYON TİCARETİ SİSTEMİ" ADI ALTINDA VATANDAŞLARDAN KARBON VERGİSİ ALINACAK"
Kanun teklifi karbon vergi sistemini getirmiyor. Emisyon ticaret sisteminin kurulmasını kapsıyor. 9. maddede de bireylerin değil sanayi kaynaklı sera gazı emisyonlarının düşürülmesine yönelik düzenlemeler yer alıyor. Dolayısıyla, Emisyon Ticaret Sistemi uygulamasının kapsamı sadece enerji yoğun üretim tesisleridir. Bireylerle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.
3- "TARIM YASAKLANACAK, MEYVE AĞAÇLARINA EL KONULACAK"
Kanun metninde bu anlama gelecek herhangi bir yaklaşım dahi bulunmamaktadır. Aksine kanun, kuraklık ve afetlere karşı risk altındaki toprakları, tarımı, hayvancılığı ve doğal kaynakları, değişen iklim şartlarına karşı korumak, gıda ve su güvenliğini sağlamayı amaçlamaktadır.

4- "ÇİFTÇİ İSTEDİĞİ ÜRÜNÜ EKEMEYECEK, EKENE CEZALAR VERİLECEK"
Kanunda tarım ve hayvancılığa ilişkin tek bir yaptırım maddesi dahi yoktur.
5- "HAYVANCILIK YASAKLANACAK, YAPAY ET YEDİRİLECEK, HAYVAN OTLATMAK YASAKLANACAK"
Kanunda, bunu ima eden herhangi bir ifade yoktur. Aksine Kanun 5 ve 6. maddelerle ülkemiz topraklarını, tarımını, hayvancılığını ve doğal kaynaklarını değişen iklim şartlarına karşı korumayı, gıda ve su güvenliğini sağlamayı amaçlamaktadır.
6- "PARİS ANLAŞMASI'NDA KÜRESEL GÜÇLER TARIM ALANLARINA EL KOYACAK"
Paris Anlaşması, 2021 yılında TBMM'de uygun bulma kanunu ile iç hukukumuza aktarılmıştır. Hatta ülkemiz, Paris Anlaşması'nı kendi özel koşullarını ve kalkınma hedeflerini önceleyerek ve dikkate alarak imzalamıştır. Paris Anlaşması, 2021 yılından beri kanun hükmünde bir düzenlemedir. 2021 yılından bugüne kadar kısıtlayıcı herhangi bir uygulama olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır.
7- "KANUNLA KÖMÜR, PETROL KULLANIMI KALKACAK"
Kömür, petrol kullanımının tamamen kaldırılacağı iddiası söz konusu bile değildir. Kanun, çevre dostu temiz enerjiyi teşvik etmeyi amaçlamaktadır, bunda bir zorunluluk yoktur.
8- "İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ YOKTUR DİYENLERE CEZA VERİLECEK"
İklim Kanununda 'iklim değişikliği yoktur' diyenlere ilişkin bir ceza hükmü bulunmamaktadır.
9- "VATANDAŞ KARBON AYAK İZİNE GÖRE CEZA ÖDEYECEK"
Kanunun hiçbir maddesinde, vatandaşa ceza ve kısıtlamaya yönelik bir yaptırım yer almıyor. 14'üncü maddede bireyleri değil, sanayi ve üretim tesislerine yönelik idari yaptırımlar düzenleniyor, adli ceza yaptırım hükümleri yer almıyor.
- Popüler Haberler -

En düşük emekli maaşı belli oldu

KKM bakiyeleri 543 milyar 827 milyon liraya düştü

Bakan Kacır'dan istihdam müjdesi

Ticaret Bakanı Bolat: Yıl sonu enflasyonu TCMB tahmin aralığında olacak

Miles&Smiles üyeleri, AJet uçuşlarında mil kazanacak

Türkiye'nin ilk ''İklim Kanunu” TBMM'de kabul edildi... Bakan Kurum: Sanayide üretimde en güçlü noktaya koşacağız
