Polonya'da darbe iddiası! Halk sokaklara çağrıldı, Cumhurbaşkanı acil dönüş yaptı
Polonya Anayasa Mahkemesi Başkanı Swieczkowski ve yardımcısı, mahkeme çalışmalarını engelledikleri gerekçesiyle 1 ay süreliğine açığa alındı. Kararı Senegal yolunda, İspanya semalarında alan Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki ülkeye acil dönüş kararı alırken, mahkeme binası önünde toplanan protestocular ile polis arasında arbede çıktı.

Polonya Anayasa Mahkemesinin internet sitesinde, Mahkeme Başkanı Bogdan Swięczkowski ve Başkan Yardımcısı Bartlomiej Sochanski'nin görevlerinden uzaklaştırılmalarına ilişkin bir duyuru yayımlandı.
Polonya basınına göre, gelişmeler üzerine Anayasa Mahkemesi binası önünde muhalefetteki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) Genel Başkanı Jaroslaw Kaczynski, eski Başbakan Mateusz Morawiecki ve eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Julia Przylebska'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi toplanırken mahkeme binası polis ablukasına alındı.
CUMHURBAŞKANI ACİL DÖNÜŞ YOLUNDACumhurbaşkanı Nawrocki, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, "Böyle bir zamanda Cumhurbaşkanı'nın Polonya'da olması gerekiyor. Senegal'e uçuşumu yarıda kesiyorum. Geri dönüyorum." ifadelerini kullandı.
Nawrocki'nin Senegal'e gitmek üzere havalanan uçağı, İspanya hava sahasından geri dönerek Polonya'ya yöneldi.
Başbakan Tusk ise X hesabından yaptığı paylaşımda, "Hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etmek bizim görevimizdir. PiS iktidarının yıllarca süren hukuksuzluğunun ardından bu zor, zaman zaman sancılı bir süreçtir ve kararlı adımlar atılmasını gerektirir. Başka bir yol yok." ifadelerini kullandı.
Varşova Polisi, Anayasa Mahkemesi binasında, mahkeme hakimi Anna Korwin-Piotrowska'nın hakimlerin ve mahkeme çalışanlarının can güvenliğine yönelik tehdit oluşabileceği yönündeki bildirimi üzerine yasal görevleri kapsamında çalışma yürüttüğünü açıkladı.
Polonya'da yargı atamaları konusunda uzun süredir devam eden siyasi anlaşmazlık, Anayasa Mahkemesinin çalışmalarını fiilen durma noktasına getirmiş durumda.
- Popüler Haberler -
Zelenski'den Türkiye hazırlığı: Önemli görüşmeler olacak
Lavrov'un yüzünden düşen bin parça! AB, G20 geleneğini bozdu
Alçaklığın hesabı soruldu: İsveç'te Kur'an-ı Kerim saldırısına ilişkin karar çıktı
2027'de gözler Türkiye'de olacak! BM'de denizler için 11 kritik karar
Sandık sıkışınca yine aynı kartı çekti: Trump yine İran için "yakında" dedi
Barış diplomasisinde kritik viraj: AB'den Rusya'ya çağrı: Biz hazırız



