Belçika Dışişleri Bakanı Prevot: İsrail'e E1 projesini durdurma çağrısı
Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Maxime Prevot, İsrail'e E1 projesini durdurma ve yasa dışı yerleşimlerin genişletilmesine son vermesi çağrısında bulundu.

Prevot, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "İsrail hükümetinin E1 bölgesinde 1200'den fazla konut için ihaleye çıkma kararı kabul edilemez." mesajını paylaştı.
Kararın İsrailliler ve Filistinliler için barış ve güvenlik ihtimalini tehlikeye attığını vurgulayan Prevot, "E1 projesi, Batı Şeria'yı ikiye bölerek kuzeydeki Filistinli toplulukları güneydekilerden ayıracak ve Doğu Kudüs'ü Filistin topraklarının geri kalanından daha da izole edecektir. Bu durum, iki devletli çözümün uygulanabilirliğini ciddi biçimde zayıflatacaktır." değerlendirmesini yaptı.
Prevot, işgal altındaki Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerinin uluslararası hukuka göre yasa dışı olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"İsrail hükümetine bu ihaleleri geri çekmesi, E1 projesini durdurması ve yerleşimlerin genişletilmesine son vermesi çağrısında bulunuyorum."
- 7 AVRUPA ÜLKESİ İLE KANADA VE YENİ ZELANDA'NIN ÇAĞRISINA DESTEK
Prevot ayrıca, İsrail'in yasa dışı E1 yerleşim projesi kapsamında yeni konutlar için ihaleye çıkmasına tepki göstererek, ülkesinin 9 ülkenin çağrısına katıldığını da duyurdu.
Belçikalı Bakan, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan, Fransa, Almanya, İtalya, Norveç, Hollanda, İngiltere, İsveç, Kanada ve Yeni Zelanda liderlerinin E1 yerleşim projesine ilişkin ortak açıklamasını alıntılayarak yaptığı açıklamada, "Belçika, İsrailli yetkililerin uluslararası hukuka aykırı ve İsrailliler ile Filistinliler arasındaki barış umudunu tehlikeye atan bir karar almasını kabul edilemez bulan ülkeler arasında yer alıyor." ifadesini kullandı.
Hükümetinin yasa dışı yerleşimlere karşı çıkmayı sürdürdüğünü vurgulayan Prevot, barışçıl ve kalıcı bir iki devletli çözüm olasılığının korunması gerektiğinin altını çizdi.
9 ülkenin çağrısının yer aldığı açıklamada, İsrail'in E1 yerleşim projesi kapsamında yeni konutlar için ihaleye çıkmasının "kabul edilemez" olduğu belirtilmiş, projenin Batı Şeria'yı bölerek iki devletli çözüm ihtimalini zayıflatacağı vurgulanmıştı. İsrail'e planları geri çekme ve Batı Şeria'daki yerleşim genişlemesini durdurma çağrısı yapılmış, şirketler de söz konusu ihalelere katılmamaları konusunda uyarılmıştı.
- FİLİSTİN'DEKİ İŞGALİ GENİŞLETECEK "E1 PROJESİ"
Tarihsel olarak Doğu Kudüs'ün bir parçası olan ancak Ayrım (Utanç) Duvarı'nın Batı Şeria kısmında kalan Filistin mahallesi Ayzeriye'nin yakınına inşa edilmiş "Maale Adumim" Yahudi yerleşim birimini, Batı Kudüs'e giden yola bağlamak için "E1 Projesi" başlatılmıştı.
Bu kapsamda, bölgeye 4 binden fazla yasa dışı konut ve oteller inşa etmek için 1999 yılında 12 bin dönüm Filistin toprağı gasbedilmişti.
İsrail yönetimi, Filistin Devleti'nin kurulmasını önleyeceği söylenen "E1 Projesi"ni önceki ABD yönetimlerinin baskıları nedeniyle dondurmuştu.
Başbakan Binyamin Netanyahu, işgal altındaki Batı Şeria'yı fiilen ikiye bölecek "E1 Projesi"ni Eylül 2025'te onaylamıştı.
İsrail "E1 Projesi" ile işgal altında tuttuğu Doğu Kudüs ile Batı Şeria'daki Filistin toprakları arasındaki bağlantıyı kesmeyi hedefliyor.
İsrail hükümeti, "E1" Yahudi yerleşim projesine ilişkin verdiği taahhüdü ihlal ederek itirazda bulunan taraflara önceden bildirimde bulunmaksızın 1234 konutluk ilk ihale ilanını yayımlamıştı.
- Popüler Haberler -
Sivil bölgeler yine hedefte! Rusya'dan AVM saldırısı: Çok sayıda ölü ve yaralı var
Türkiye ve 7 ülkeden E1 tepkisi: İsrail'in hukuk tanımazlığına uluslararası yaptırım yolda
Fil derisindeki doğal mekanizma enerji harcamadan bina soğutmaya uyarlandı
Mars görevleri için yeni temizlik yöntemi! Astronot giysileri plazmayla dezenfekte edilecek
Rubin Gözlemevi'nden sıra dışı keşif! 710 metrelik asteroid inanılmaz hızda dönüyor
İsviçre'de restoranda yangın: 8 yaralı, 5 kayıp



