ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Ayna testini geçen küçük balık, kendini tanıma tartışmasını yeniden alevlendirdi

Osaka Üniversitesi'nde yürütülen araştırmada, temizleyici balıkların ayna testini beklenenden çok daha kısa sürede geçmesi, hayvan zekâsı ve kendini tanıma konusunda önemli tartışmalara yol açtı. Balıkların bu başarısı, kendini tanımanın yalnızca büyük beyinli canlılara özgü olduğu görüşünü sorgulattı.

Tunahan Köpüklü - | Son Güncelleme Tarihi:
Ayna testini geçen küçük balık, kendini tanıma tartışmasını yeniden alevlendirdi

Japonya'daki Osaka Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir deneyde, temizleyici balıklar ilk defa ayna testini başarıyla geçti. Araştırmacılar, balıkların boğazına parazit görünümlü kahverengi işaretler yerleştirerek onları aynanın karşısına koydu. Balıkların, yansımalarıyla karşılaşmalarından sadece 30 ila 60 dakika sonra kendilerini tanıdıkları gözlemlendi. Deneyde yer alan dokuz balıktan altısı, iki saat içinde işareti kazımaya çalışarak testi geçti. Bu sonuç, hayvanlar arasında kendini tanıma yeteneğinin sanıldığından çok daha yaygın olabileceğini gösterdi.

Osaka Üniversitesi ekibi: 'Temizleyici balıklar kendini tanıma yeteneğiyle şaşırttı'

Bilim insanları, balıkların aynadaki yansımalarıyla karşılaştıklarında önce agresif tepkiler verdiğini, ardından yansımanın kendilerine ait olup olmadığını anlamak için alışılmadık hareketler sergilediğini belirtti. Son aşamada ise, balıklar boğazlarındaki işareti çıkarmak için yoğun çaba harcadı. İşaretler temizlendikten sonra ise balıkların davranışlarında belirgin bir değişim yaşandı. Daha sakin hareket eden balıklar, aynanın önünde uzun süre kalarak yansımalarını inceledi. Bazı balıkların ise birkaç gün sonra aynanın önüne karides parçaları getirdiği kaydedildi. Bu davranış, daha önce yalnızca yunus ve vatoz gibi gelişmiş hayvanlarda görülmüştü.

Kendini tanıma yeteneği hayvanlar aleminde yaygın olabilir

Temizleyici balıkların ayna testini bu kadar kısa sürede geçmesi, bilim dünyasında büyük şaşkınlık yarattı. Araştırmacılar, balıkların bu yeteneği deney sırasında öğrenmediğini, muhtemelen önceden sahip olduklarını vurguladı. Bu bulgular, hayvan zekâsı ve kendini tanıma konusundaki geleneksel düşünceleri sorgulattı. Uzmanlar, 450 milyon yıl önce ortaya çıkan bu yeteneğin, antik kemikli balıklar sayesinde hayvanlar alemi içinde daha yaygın olabileceğine dikkat çekti. Temizleyici balıklar üzerinde yapılan bu çalışma, hayvan davranışlarını anlamada yeni bir döneme işaret ediyor.

Sonuç olarak, Osaka Üniversitesi'nin temizleyici balıklarla gerçekleştirdiği ayna testi deneyi, hayvanlarda kendini tanıma yeteneğinin düşündüğümüzden çok daha eski ve yaygın olabileceğine dair güçlü kanıtlar sundu. Bu bulgular, hayvan zekâsı ve bilinç araştırmalarında yeni soruların gündeme gelmesine yol açtı.

Kapat

HABERİN DEVAMI


Etiketler:
temizleyici balık ayna testi Osaka Üniversitesi hayvan zekası kendini tanıma