ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Kurban Bayramı namazı nasıl kılınır, kaç rekat? İstanbul, İzmir, Ankara bayram namazı saatleri…

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
Kurban Bayramı namazı nasıl kılınır, kaç rekat? İstanbul, İzmir, Ankara bayram namazı saatleri…

İslam alemi, Kurban Bayramı'nın huzur ve heyecanını yaşamaya başladı. Bayram dendiğinde akla ilk gelen ibadetlerden biri de bayram namazı oluyor. Yılda iki kez kılınan bu özel namaz, kılınış açısından diğer vakit namazlarından farklılık taşıdığı için zaman zaman karıştırılabiliyor. Peki, Kurban Bayramı namazı kaç rekât ve nasıl kılınır? Bayram namazı saat kaçta başlıyor? İşte İstanbul, Ankara ve İzmir için bayram namazı vakitleri…

Kapat

HABERİN DEVAMI

Ramazan ve Kurban Bayramı olmak üzere yılda iki defa kılınan bayram namazları, bayramların maneviyatını tamamlayan en önemli ibadetlerden biridir. Bu namazlar cemaatle birlikte eda edilir. Seyrek kılındığı için birçok kişi bayram namazının rekât sayısını ve nasıl kılınacağını zamanla unutabiliyor. Peki, Kurban Bayramı namazı kaç rekat?

Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı namazları ikişer rekâttır ve kılınışları aynıdır. Peki, Kurban Bayramı namazı nasıl kılınır?

Kurban Bayramı namazı kaç rekat?

Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı namazları ikişer rekâttır ve kılınışları aynıdır. Peki, Kurban Bayramı namazı nasıl kılınır?

KURBAN BAYRAMI NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazları cemaatle kılınır. Namaz vakti girince, ezan ve kamet getirilmeksizin imam-hatip, Ramazan veya Kurban bayramı namazına niyet eder. Cemaat de aynı şekilde bayram namazını kılmak üzere mevcut imam-hatibe uymaya niyet eder.

İmam, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar. Cemaat de aynı şekilde tekbir getirip ellerini bağlar. İmam ve cemaat içlerinden "Sübhâneke" duasını okur. Sonra imam ve cemaat, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır. Sonra aynı şekilde "Allâhü ekber" diyerek bir tekbir daha alınır ve eller yine yana bırakılır. Üçüncü kere "Allâhü ekber" diyerek tekbir alınır ve bu sefer eller bağlanır. Tekbirler arasında üç defa "sübhânellâhi'l-azîm" diyecek kadar beklenir. Bundan sonra cemaat susup bekler. İmam, eûzü-besmele çeker, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur, sonra rükû ve secdeler yapılır ve ikinci rekâta kalkılır.

İkinci rekâtta imam, gizlice besmele çeker, "Fatiha" ve "zamm-ı sûre"yi yine sesli olarak okur. Ardından imam ve cemaat, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır. Peşinden aynı şekilde "Allâhü ekber" diyerek bir tekbir daha getirilip eller yine yana bırakılır. Sonra aynı şekilde üçüncü bir tekbir daha alınır ve eller yine yana salınır. İlk rekâtta olduğu gibi ikinci rekâtta da tekbirler arasında üç defa "sübhânellahi'l-azîm" diyecek kadar beklenir. Üçüncü tekbirin akabinde "Allâhü ekber" diyerek rükûa varılır. Tıpkı birinci rekâtta olduğu gibi rükû ve secdeler tamamlanır. İkinci secdeden sonra oturulur. "Tahiyyât", "Salli", "Bârik", "Rabbenâ âtinâ" ve "Rabbena'ğfirlî" duaları okunur. Sağa ve sola selam verilerek namaz bitirilir.

Selam verildikten sonra imam-hatip minbere çıkıp bir hutbe okur. Bu hutbe cuma hutbesinde olduğu gibi iki kısımdan oluşur. Hutbeye "Allâhü ekber, Allâhü ekber, lâ ilâhe illallâhu vellâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd" diye tekbir getirilerek başlanır. Cemaat de tekbire katılır.

İmam-hatip, bayram hutbelerinde genel olarak bayramın birleştirici özelliğinden bahseder. İslam kardeşliği, yardımlaşma gibi konulara değinir. Ayrıca, Ramazan Bayramı hutbesinde, zekât ve sadaka ibadetleri; Kurban Bayramı hutbesinde ise kurban ibadeti ve teşrik tekbirleri hakkında bilgiler verir.

İSTANBUL, İZMİR, ANKARA BAYRAM NAMAZI SAATLERİ...

  • İstanbul bayram namazı saati: 06:08
  • Ankara bayram namazı saati: 05:55
  • İzmir bayram namazı saati: 06:22

Etiketler:
Kurban Bayramı Kurban Bayramı namazı Kurban Bayramı nasıl kılınır