ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


TRUMP'I BEKLERKEN!

Amerika Birleşik Devletleri Kasım ayında yapılacak olan seçime kilitlendi. ABD'de Biden ve Trump arasında kıran kırana bir seçim sürerken, aslında Dünya'daki bir çok ülke de ne olacağını bekliyor.

Ukrayna savaşı bitecek mi, Suriye'de yeni dönemde ne olacak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dur denilecek mi? Bu üç temel konunun şekil değiştirip değiştireyeceği ABD seçimleriyle ilişkili.

Ziraa ABD 'Müesses nizam'ı Trump'ın seçimi kazanma ihtimaline karşılık yeni pozisyon için bekliyor.

UKRAYNA:

Rusya Ukrayna savaşı üçüncü yılına girdi, ABD ve Batı'ının desteğiyle savaşı sürdürebilen Ukrayna Rusya tarafından yerle bir edildi. Savaş hala sürüyor. ABD ve Batı'nın Zelenski'ye sağladığı silah ve parayla savaş bir türlü bitirilemiyor. 2024 yılında da yardımlar sürdüğü için bir değişiklik öngörülmüyor. Ancak Kasım ayında seçimi Trump'ın kazanmasıyla birlikte Rusya- Ukrayna arasında yeniden bir masa kurulma ihtimalinden sözediliyor. Çünkü Biden bu yıl da Zelenski'ye yardımları sürdürme sözü verdi. Bıden varken yeniden masa kurulma ihtimali çok zor görülüyor. Trump seçilirse Rusya ile ilişkileri Rusya- Ukrayna savaşı ekseninden çıkarıp yeni bir düzleme oturtmak isteyebilir. Çünkü Trump daha önce başkan seçildiğinde Putin'le ilişkileri normale dönüştürdü, hedefe Çin'i koydu, Trump'ın tüm ağırlıklarından kurtulup tamamen Çin'e yoğunlaşması bekleniyor. Kaldı ki ABD ve Batı'nın Rusya- Ukraya savaşına dair senaryosu tutmadı. Senaryoya göre Rusya Ukrayna bataklığına çekilecek, savaş uzayacak, Rusya'da ekonomi dibe vuracak ve Putin gidecekti.

Ancak bunların hiçbiri olmadı. Rusya hem savaşı sürdürdü, hem de ekonomisini korudu. Üstelik Putin yüzde 88'le seçimi yeniden kazanarak gücünü tartışmasız ortaya koydu. Trump'ın tüm bunları hesap etmesi ve yeni bir plan ortaya koyması bekleniyor.

GAZZE:

İsrail Gazze'de sıkıştı. Çok sayıda kayıplar veriyor, Amerika Birleşik Devletleri de Netenyahu'yla birlikte tam bir çıkmaza girdi. Bıden yönetimi Netenyahu yönetiminden hoşnut olmadığını açıkça belli ediyor. Ancak ABD yahudi varlığından dolayı İsrail'e verdiği desteği kesemiyor. Tam bir çıkmaz yol. İsrail'deki güç dengeleri de tamamen ABD seçimine kilitlenmiş durumda. Tıpkı ABD'deki müesses nizam gibi İsrail derin güçleri de yeni poziyon almak için Trump'ı bekliyor.

SURİYE:

Trump'ın gelişiyle dengelerin tümüyle değişeceği yer Suriye olacak. Zira Trump Başkanlığı döneminde Suriye'den çekileceğini ilan etti. Ancak Pentagon ve Centcom'un ayak diretmesiyle bir çıkış planı ortaya konulamadı ve Trump yeniden seçilemeyince de ABD Suriye'de kaldı. Trump'ın yeniden seçilmesi durumunda yarım bıraktığı işi tamamlamak isteyecektir. ABD'nin Suriye'den çekilmesiyle de bambaşka bir tablo ortaya çıkacak. Suriye iç savaşında tam 10 yıl geride kaldı. ABD'nin Suriye savaşı üzerinden yaptığı planlar da tutmadı. Rusya ve İran hala Suriye'de. Esad hala işbaşında. ABD Suriye'deki ajandasını da işletemedi. O yüzden Trump'ın gelişiyle ABD'nin Suriye'den çıkması bekleniyor. Çünkü Donald Trump sadece iki konuya yoğunlaşmak istiyor; ekonomi ve Çin.


Yazarın diğer yazıları