ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Majör ülke, majör lider

Türkiye 31 Mart'ta yerel seçimini tamamlıyor. Seçim süreci biter bitmez hem Türkiye hem de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan uluslararası düzlemdeki işlerine odaklanacak. Dünya'daki majör ülke olarak Türkiye ve onun Devlet Başkanı olarak majör lideri Recep Tayyip Erdoğan yoğun bir diplomasi trafiğine girecek. Türkiye terör, Suriye, F-35, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs gibi temel sorun başlıkları için muhataplarıyla masaya oturacak, çözüm arayacak.

IRAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nisan ayı içinde Irak'a gidecek. Erdoğan en son 12 yıl önce Başbakan olarak gittiği Irak'a bu kez Cumhurbaşkanı olarak ilk kez ziyarette bulunacak. Irak yönetimiyle Başkent Bağdat'ta yapılan ortak mekanizma toplantısında PKK terörüyle mücadelede çok önemli bir aşamaya gelindi. Irak Merkezi Hükümeti Kürtler ve Haşdi Şabi'nin de olduğu masada ilk kez PKK terör örgütünü yasaklı örgüt listesine aldı. Bağdat yönetimi PKK terör örgütüyle ortak mücadele edileceğini, sınırlarında tam güvenlik sağlayacağını deklara etti. Erdoğan'ın Irak ziyaretinde yöntem ve enstrümanlar netleşecek. Cumhunbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyaretiyle bir anlamda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın önemli bir aşamaya getirdiği ortak metne son rötuşlar yapılacak, flu alanlar netleşecek.

ABD

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayı içinde de Amerika Birleşik Devletlerine gitmesi bekleniyor. Bu ziyaret çok kritik önemde bir ziyaret olacak. ABD Başkanı Biden'ın Başkanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ilk kez ABD'ye resmi ziyaret gerçekleştirmiş olacak. Bu ilk kritik ziyaretin çok önemli başlıkları olacak. F-16 tedarik süreci, F35 projesine dönme tartışması, Suriye, YPG terörüne ABD'nin verdiği destek ve İsrail'in Gazze'ye yönelik insanlık dışı saldırıları enine boyuna masaya yatırılacak, Erdoğan ve Bıden önemli meseleleri ruberu görüşecek.

RUSYA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD ve Irak'a gidecek ancak diplomasi trafiği bununla sınırlı kalmayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan çok önemli liderleri de Ankara'da ağırlayacak. Bu isimlerden en önemlisi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olacak. Putin'le konuşulacak en temel mesele kuşkusuz Ukrayna savaşı olacak. Yeniden barış masasının kurulup kurulamayacağı bu görüşmede önemli ölçüde netleşecek. Rusya'ya uygulanan ambargoya rağmen ticari ilişkilerin sürmesi de çok önemli bir başlık olarak masada yer alacak.

MISIR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Ankara'da ağırlayacağı bir diğer önemli isimse Mısır Devlet Başkanı Sisi olacak. Mısır'la yaşanan normalleşme süreci özellikle Doğu Akdeniz olmak üzere önemli işbirliklerinin önünü açacak. Gazze'ye uygulanan ablukada da tek çıkış yolu Mısır olması bu ülkenin önemini daha da artırdı. O yüzden bu görüşmede Mısır'ın Gazze'ye yönelik tutumu çok önemli olacak.

YUNANİSTAN

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de Ankara'ya gelecek olan bir başka isim. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en son Atina'ya yaptığı ziyaret Yunanistan'la da normalleşme süreci başlatmıştı. Miçotakis'le yeni dönemde Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve adaların durumu konuşulacak. Ankara- Atina hattında iletişim kanalının açık tutularak, sorunun diyalogla çözülmesi prensibi ilişkilerde büyük önem taşıyor.

TÜRKİYE'SİZ OLMAZ

Seçim sonrası ortaya çıkacak olan bu baş döndürücü trafik Türkiye'nin yeni dönemdeki rolünün çok daha önem kazandığını net olarak ortaya koyuyor. Türkiye Dünya'daki temel meselelerdeki kilit açıcı rolünü, Dünya'daki en önemli majör liderlerden biri olan Erdoğan'la sürdürecek.


Yazarın diğer yazıları