ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Gücün gölgesi masada

Türkiye'nin terörle mücadelesi hız kesmeden devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı ve İçişleri Bakanlığı müthiş bir uyum içinde sahada hem terör örgütü PKK hem de onun devamı olan YPG'ye ağır darbeler indiriyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da terörle mücadelenin diplomasi ayağı için ABD'ye gitti. Hakan Fidan muhataplarına uzun uzun teröre verdikleri desteğin kabul edilemez olduğunu ve hem Irak'ta hem de ABD'nin destek verdiği Suriye'de terörün kökünü kazımakta kararlı olduklarını net bir şekilde ifade etti. Fidan sahada verilen müthiş mücadelenin özgüveniyle ABD ile diplomasi masasına oturdu. Zira ABD'nin efsane Dışişleri Bakanı Henry Kissenger'in dediği gibi; "gücünüzün gölgesi diplomasi masasına düşmezse, söylediğiniz her şey lakırdıdan ibarettir". ABD ile anladığı dilden masaya oturdu Hakan Fidan.

Bu yaz sıcak geçecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Washıngton'da ABD'li muhataplarına "teröre desteğinizi kesin, kökünü kazımakta kararlıyız. Bu böyle bilinmeli" dediği saatlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan' da Ankara'da dosta düşmana açık mesaj gönderdi. Erdoğan "Irak sınırlarımızı güven altına alacak çemberi tamamlamak üzereyiz. Bu yaz Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturmuş olacağız" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diğer mesajı da adrese teslimdi. Adres YPG terör örgütüne tırlar dolusu silah veren Okyanus ötesiydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan üstüne basa basa Washıngton'a verdi mesajı;

"Suriye sınırlarımız boyunca 30-40 kilometre derinliğinde bir güvenlik koridoru oluşturma irademiz bakidir. Daha önceki harekâtlarımızla bir kısmını zaten tesis ettiğimiz bu koridordaki boşlukları yeni adımlarla doldurmakta kararlıyız. Bölgedeki herkesi kendilerine de açıkça söylediğimiz bu güvenlik stratejimize saygılı olmaya davet ediyoruz. Aksi takdirde ortaya çıkacak gerilimlerin sebebi kendileri olacaktır".

Mesaj netti, ABD'ye "aradan çekil" denildi.

Çember daralıyor

Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan sonra bir kararlılık mesajı da Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'den geldi. Güler. "Teröristleri sınırlarımızın en az 30-40 kilometre uzağında tutarsak, milletimiz de hudutlarımız da güvende olur. Bu yaz Irak sınırımızı güven altına alacak çemberi tamamlayarak terör meselesini sorun olmaktan çıkartacağız. Bu sene, önce Pençe-Kilit tamamlanacak ve operasyonlar Pençe bölgesinden ihtiyaç olan yerlere doğru genişletilecek" dedi.

Yaşar Güler'in sözleri, hem Irak hem de Suriye'de terör örgütüne yönelik yapılacak kapsamlı ve geniş operasyonlar için tüm hazırlıkların tamamlandığını ve düğmeye basılmasının an meselesi olduığu anlamını taşıyor. Çanlar terör örgütü PKK için her coğrafyada her metrekarede çalmaya başladı bile.

Saha ve masa

Türkiye teröre kalıcı bir neşter vurmak için tüm desteğini de kesmek istiyor. Önce İsveç ve Finlandiya'nın Nato üyeliği için PKK'ya desteğin kesilmesi şartını ortaya koydu, sonra Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Kürt yönetimiyle görüşmek için Erbil'e, peşinden merkezi hükümetle görüşmek için Bağdat'a gitti. Kürt yönetimi ve Irak merkezi yönetimine PKK terörüyle mücadelede kararlılık tek tek anlatıldı, "PKK'ya destek vermeyin" uyarısı açık açak yapıldı. Hakan Fidan ve İbrahim Kalın Wasıhngton'a da aynı kararlı mesajı verdi, "PKK'nın kökünü kazımakta kararlıyız. Aradan çekilin" denildi.

Bir yandan sahada mücadele son sürat devam ederken, diğer yandan masada teröre desteğin kesilmesi için ince bir diplomasi yürütülüyor. Ankara tıpkı bir maestro gibi saha ve masa dengesini müthiş kullanıyor, müthiş sonuçlar alıyor.


Yazarın diğer yazıları