ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


6 Şubat saat 04:17

Türkiye, geçen yıl şubat ayında Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin acısıyla sarsıldı. 120 bin kilometre karelik alanda 14 milyon vatandaşın doğrudan etkilendiği depremler 11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 köy ve mahallede ağır yıkımlara yol açtı. Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ'ı vuran depremde tam 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı. Deprem nedeniyle Türkiye, uluslararası yardımı içeren 4. seviye alarm verdi ve ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edildi, bölgede Olağanüstü Hal ilan edildi.

YARALAR HIZLA SARILIYOR

Depremlerin Türkiye'ye maliyeti 104 milyar dolar oldu. Depremlerden etkilenen 11 şehirde yapılan hasar tespit çalışmalarına göre 680 bini konut, 170 bini iş yeri olmak üzere toplam 850 bin bağımsız bölüm ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi. Türkiye asrın en büyük felaketinden elbirliğiyle, dayanışma ruhuyla çok çabuk ayağa kalktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şu anda bölgede imar ve inşa çalışmaları hızla yürütülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 11 şehirde 930 şantiyede, 110 bin 450 personelle gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda rezerv alanlarda 207 bin, şehir merkezlerinde toplam 307 bin bağımsız bölümün büyük kısmının ihalesi yapıldı. İhalesi tamamlanan konut ve köy evlerinin inşa süreci hızla devam ediyor.

Bugüne kadar AFAD tarafından 390 bin konut, 40 bin iş yeri ve 11 bin 500 ahır olmak üzere; toplamda 441 bin 500 bağımsız bölüm için hak sahipliği tespiti yapıldı. Rezerv alanlarda ve şehir merkezlerinde yapımı biten konut, köy evleri ve iş yerleri; her ay ortalama 20 bin hak sahibine teslim ediliyor.

UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ!

6 Şubat 2023 saat 04:17'de tam 65 saniye sallandı Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Malatya, Gaziantep, Adana, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ... Sadece bu iller değil hep birlikte sallandık, tüm Türkiye sallandı, beynimiz, yüreğimiz sallandı. Tam 65 saniye boyunca zamanın durduğu anlarda hayat da durdu.

Türkiye, 6 Şubat'ta tarihinin en kötü günlerinden birini yaşadı. Eşi benzeri görülmeyen felaket, bir ulusu devletiyle birlikte harekete geçirdi. Kara, hava ve denizden yardım koridorları oluşturuldu. Ulaşılamayan köylere helikopterlerle yardım gitti, diğer illerden akın akın insanlar gönüllü deprem bölgesine koştu. Acaba bir canı daha kurtarabilir miyiz? umuduyla ekipler yıkıntılar arasında kuyumcu titizliğiyle çalıştı. Yıkıntılar arasında her sesimi duyan var mı? diye bağırıldığında, tüm Türkiye sessizliğe gömüldü, pür dikkat göçük altından kurtarılacak bir can için daha eller semaya kalktı.

Hep birlikte devlet, millet el ele verdik ve ayağa kalktık. Bir yıl sonra o acı günü hatırlarken, kötü günleri birbirimize kenetlenerek atlatabileceğimizi de tüm Dünya'ya gösterdik. Depremde hayatını kaybeden

53 bin 537 kişinin acısı hep yüreğimizde olacak, geride kalan ailelerinin acısı da hep bizim de acımız olacak.

Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız.


Yazarın diğer yazıları