Yerli robotik barista işbaşında... Kahveyi metal eller hazırlayacak

Kahve yapımında robotlar devreye girdi. Boğaziçi Teknopark'ta geliştirilen yerli robotik X Barista satışa çıktı.Thud e-Robotics imzası taşıyan robot barista, baristaların yükünü hafifletecek.
Türk robotik barista, profesyonel baristaların ustalığını teknolojiyle geleceğe taşıyor. Boğaziçi Teknopark'ta kurulan Thud e-Robotics tarafından üretilen X Barista sektörün beğenisine sunuldu. Thud e-Robotics CEO'su Önder Akyazıcı, Temmuz 2024'te Boğaziçi Teknopark'ta kurulduklarını ve aynı yılın son çeyreğinde Amerika merkezli 6 milyon euro değerlemeyle yatırım aldıklarını söyledi.
SATIŞLAR BAŞLADI
Ar-Ge sürecinin tamamlanmasıyla satışlara başladıklarını anlatan Akyazıcı, 2026'nın özellikle ikinci çeyrek içinde çok hızlı bir ilerleme olacağını düşündüklerini, ikinci yarı yıl itibarıyla bir yatırım turuna daha çıkmayı planladıklarını aktardı. Akyazıcı, firmanın temel odağının fiziksel yapay zeka teknolojileri geliştirmek ve insan ustalığını geleceğe aktaran sensör sistemleri üzerine çalışmak olduğunu söyledi.
Daha önceki tecrübeleri olan kahve sektöründe bununla ilgili ilk ürünlerini hayata geçirdiklerini belirten Akyazıcı, geliştirdikleri robot baristanın donanım, yazılım ve tüm yapay zeka altyapısının Türk mühendis ekibine ait olduğunu vurguladı. Akyazıcı, kahve sektörünün bu yolculukta sadece bir başlangıç olduğunu, çıkış noktalarının birçok sektörde insan ustalığının zorlaştığı ve sürdürülebilir olamadığı bir dönemden geçilmesiyle ilgili olduğunu ifade etti. Bu öğretiyi teknolojiyle geleceğe taşıma hedefiyle yola çıktıklarını kaydeden Akyazıcı, "Daha sonrasında bir sensör teknolojisi geliştirdik, 9DOF... Bir insanın bileklerine bağladığımız tam zamanlı şekilde robotların onu mikron ölçüsünde birebir taklit edebildiği bir teknoloji karşımıza çıktı" diye konuştu.

Akyazıcı, hizmet sektöründe küçük ölçekli bir işletmenin dahi büyük yatırımlara gebe olduğunu ve bu yatırımların insana bağımlı yürüdüğünü kaydederek, "Robot baristayı sektörün bu problemlerine cevap verebilmek için geliştirdik" açıklamasını yaptı.
LAS VEGAS'TA GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Önder Akyazıcı, 2026'nın ilk haftasında Las Vegas'taki CES Fuarı'na kabul aldıklarını ve orada dünyanın en iyi robot barista teknolojisini lanse ettiklerini belirterek, "İnsansı ve insan eli lezzetinde, insan ustalığını aktarabilmesi gerekiyor. Sürdürülebilir şekilde aynı kalitede ürün çıkarması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
AĞIR YÜKÜ ROBOTLAR YAPACAK
Süreçte barista şampiyonlarıyla çalıştıklarını aktaran Önder Akyazıcı, "Barista şampiyonları bileklerine sensörümüzü taktıktan sonra onlardan birer kayıt alıyoruz. Tam zamanlı robot onları kaydediyor ve yapay zeka altyapımızla bu verileri düzenledikten sonra harika sonuçlar çıkarabiliyoruz" diye konuştu. Robotun, baristaların yerine geçmekten ziyade ağır yükü robotlara devretmeyi amaçladıklarını vurgulayan Akyazıcı şöyle devam etti: "Bu teknoloji, profesyonel bir baristanın robota yeni hareketler öğrettiği bir danışman konumuna geçecek. Ustalığı olan insanlar da daha konforlu şartlarda çalışsın."
- Popüler Haberler -
Baykar, KIZILELMA'nın seri üretimine başladı ve bu yıl ilk teslimatları yapmayı hedefliyor
Kuzeyin üretim üssü Samsun'da MKE ve BAYKAR hareketliliği
Türkiye "Uzay Limanı Projesi" ile ekvatoryal fırlatma sahası kuracak!
Yeni insansız kara aracı BARKAN 3! Yolunu kendi buluyor, İHA'ları yönetiyor
TÜRKSAT'tan ROKETSAN ve KOSGEB ile havacılık ve uzay alanında stratejik işbirliği adımı
ASFAT'tan çığır açan icat: Havadaki nemden içme suyu üretiyor



