NASA'dan “uzayda ürkütücü gözler” fotoğrafı

NASA, birbiriyle etkileşim halinde olan iki galaksi, NGC 2207 ve IC 2163'ü, Hubble ve James Webb Uzay Teleskopları (JWST) verileriyle oluşturulmuş bir kompozit görüntüde yakaladı.
Bu galaksiler birbirine yaklaşarak yavaş bir kozmik dans içinde dönüyor. Nihayetinde tek bir dev galaksi haline gelip, merkezde bir süper kütleli kara delik oluşturacaklar.
Bu birleşme, çarpışma gibi hızlı bir patlamadan ziyade, galaksilerin birbirine olan çekim gücüyle yavaş yavaş kaynaştıkları uzun bir süreç.
NGC 2207 ve IC 2163, yıllar önce birbirlerine yakın bir geçiş yapmıştı. Şimdi tekrar çekim kuvvetleriyle birbirlerine yaklaşıyorlar.
Sciencealert'in haberine göre, Bu süreç, galaksilerdeki gaz bulutlarının sıkışıp yeni yıldızlar doğurmasına yol açıyor. Galaksilerin etkileşimiyle tetiklenen bu yıldız oluşumu, Hubble'ın ultraviyole ışık görüntülerinde parlayan mavi renklerde belirgin şekilde görülebiliyor.
Yıldız doğumu sadece parıltıyı değil, aynı zamanda güçlü süpernovalarla yıldız ölümlerini de beraberinde getiriyor.
Bu patlamalar, etraftaki gazı sıkıştırarak yeni yıldızların doğumuna sebep oluyor ve bu döngü sonsuz bir doğum-ölüm döngüsüne dönüşüyor.
JWST'nin orta kızılötesi kamerası ise galaksilerdeki tozun dağılımını ince ayrıntılarla, örümcek ağı gibi karmaşık şekillerde gözler önüne seriyor.
Bu toz, galaksilerdeki yıldız oluşumunun bir başka göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
- Popüler Haberler -

YHT'ler 100 milyondan fazla yolcu taşıdı

Türkiye'nin en büyük teknoloji buluşması SDN Tech Expo sona erdi

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack'ın F-35 açıklamaları komşuyu panikletti

ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE iş birliğinden çıkan SİPER Ürün-2, TSK'ya bu yıl sonu teslim edilecek

SAVTEK Dergi temmuz sayısı çıktı!

Platin, temmuz ayında da zengin içeriğiyle yani başınızda
