Türk sinemasının usta yönetmeni Aram Gülyüz
Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden yönetmen, yapımcı ve senarist Aram Gülyüz'ün vefatının üzerinden 6 sene geçti.
İstanbul Şişli'de 13 Nisan 1931'de dünyaya gelen usta yönetmen, lise eğitiminden sonra İngiltere'ye giderek, 70 ülkede faaliyet gösteren Electric and Musical Industries (EMI) adlı müzik şirketinin temsilciliğinde 4 yıl televizyon eğitimi aldı.
Kore'de askerlik ve tercümanlık yaparken tanıştığı yönetmen Halit Refiğ'in tavsiyesiyle 1958'de Metro Film'i kurarak sinemaya adım atan Gülyüz, ilk olarak Türk-Alman ortak yapımı, Carl Möhner'in yönettiği "İstanbul Macerası" filminin yapımcılığını üstlendi.
Filmde Sadri Alışık, Orhan Günşiray ve Öztürk Serengil'in yanı sıra yabancı oyuncular Eva Palmer ve Bianca Breneca rol aldı.
"Sensiz Yıllar" filmiyle yönetmenliğe adım attı
Aram Gülyüz, kendisinin senaryosunu yazıp yapımcılığını üstlendiği "Sensiz Yıllar" sinema filmiyle 1960'ta ilk kez yönetmen koltuğuna oturdu.
"Aşk ve Yumruk" filmini 1961'de seyirciyle buluşturan usta yönetmen, Öztürk Serengil, Çolpan İlhan, İsmail Dümbüllü ile Suzan Avcı'nın başrollerinde oynadığı ve "en önemli filmim" dediği "Temem Bilakis"i ise 1963'te çekti.
Alfred Hitchcock, Blake Edwards, Billy Wilder ve Woody Allen gibi yönetmenleri örnek alan Gülyüz, kendine özel çekim teknikleriyle Türk sinemasına farklı bir boyut kattı.
Dublajı bırakıp sesli çekim yapmaya başladı
Türk sinemasında ilk defa dublajı bırakıp sesli çekim yapmaya başlayan Gülyüz, ayrıca Türker İnanoğlu'nun yapımcısı olduğu çok sayıda komedi türünde televizyon dizisinin de yönetmenliğini üstlendi.
Meslek hayatı boyunca 28 filmin senaryosunu yazan Gülyüz, 1965'te 15 film çekerek Türk sinemasında bir yılda en çok film çeken yönetmen unvanını aldı.
"Ayşecik" serisinin bazı filmleriyle "Uğurlugiller", "Yasemince" ve "Tatlı Kaçıklar"ın da aralarında olduğu 140'ın üzerinde film ve dizinin yönetmenliğini üstlenen Gülyüz, son olarak 2014'te başrollerini Gürgen Öz, Seda Bakan ve Ersel Şibil'in paylaştığı "Zaman Makinesi 1973" filmini izleyiciyle buluşturdu.
Gülyüz, 2017'de İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 37. İstanbul Film Festivali'nde "Sinema Onur Ödülü"ne layık görüldü.
Yaşamını sinemaya adayan usta yönetmen, 1 Eylül 2018'de hayatını kaybetti. Gülyüz'ün cenazesi, isteği üzerine sade bir törenle Şişli'deki Ermeni Mezarlığı'na defnedildi.
Gülyüz'ün yönetmenliğini üstlendiği bazı yapımlar şöyle:
"Zaman Makinesi 1973", "Otel Divane", "Ağlamak Yok", "Aşk Beklemez", "Zeynep", "Utanmaz Adam", "Evlat", "Şen Kahkahalar", "Yasemince", "Bir Demet Kahkaha", "Tatlı Kaçıklar", "Cümbüş Sokak", "Sevdiğim Adam", "Yaşamak", "Uğurlugiller", "Süper Damat", "Püf Noktası", "Karmakarışık", "Kadersiz Kullar", "Hoşgeldin Ramazan", "Afrodit", "Melek Yüzlü Cani, "Günahsız Yetim", "Babalar da Ağlar", "Aşkın Kanunu Yoktur", Uyanıklar Dünyası", "Oğlum İçin", "Kader Yolcuları", "Alçaklar Cehenneme Gider", "Ayşecik Bahar Çiçeği", "Ret Kit", "Ömercik Babasının Oğlu", "Kahraman Delikanlı", "Ayşecik/Fakir Kızın Romanı", "Ayşecik Yuvanın Bekçileri", "Ana Kalbi", "Galatalı Mustafa", "Gariban", "Sevdalı Kabadayı", "Sokakların Kanunu", "Temem Bilakis", "Aşk ve Yumruk", "Sensiz Yıllar"