Türk kahvesinin üretimi de Türk olacak

Akdeniz Üniversitesi, serasında Arabica türü fidanlarla kahve yetiştiriciliği denemelerine başladı. Türk kahvesinin hammadde üretimiyle de tamamen yerli hale getirilmesi hedefleniyor.
Akdeniz Üniversitesi'nin Antalya'nın Kumluca ilçesindeki tropik serasında, kahve fidanı yetiştirmek için deneme ve adaptasyon çalışması başlatıldı. Kumluca Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Coşgun, gazetecilere, tropikal meyve bitkilerinin yetiştirilmesi ve bölgeye adaptasyon süreçlerinin takibi konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bu çalışmaların çoğunda başarılı olduklarını dile getiren Coşgun, "Tropikal üretim seramızda şu ana kadar 20 tür ve 41 çeşit meyve ve bitki yetiştirdik. Başarılı olanları bölgemizde çiftçilerimizle paylaşıyoruz. İnşallah kahveden de olumlu sonuç alırız" dedi.

2 YIL TAKİP EDİLECEK
Kumluca MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Lokman Altınkaya da tropikal bir bitki olan ve artı 18 derecenin üstünde sıcaklıkta yetişen kahve bitkisini ilçede yaygınlaştırmak istediklerini ifade etti. Kumluca ve çevresinin kahve bitkisinin yetişmesi için elverişli olduğunu düşündüklerini belirten Altınkaya, "2 yıl gibi bir süre bitkinin adaptasyonunu takip edeceğiz. Ümidimiz kahvenin adı gibi üretimiyle de Türk kahvesi olması. Şu anda fidanları dikilen kahve "Arabica" türüdür. Adaptasyon süreci tamamlanır, aroması ve verimle başarılı olursak kahve çeşidinin ismini belirleyeceğiz" diye konuştu.
- Popüler Haberler -
‘Dünya Arı Günü'nde hibeli kovan desteği
Her söylenene kanmayın Hasanağa diye Kıbrıs enginarı almayın
KOBİ'lere ''yeşil destek'': Orta Karadeniz'e 240 milyon liralık finansman
Modern ceviz yetiştiriciliği rehberi yayımlandı
Özel gereksinimli bireylere toprakla rehabilite
Arkadaş önerisiyle başlayıp büyük tedarikçi oldu



