TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Yunanistan'ın Gümülcine ve İskeçe'ye müftü atamasına tepki
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Yunanistan'ı, Lozan Barış Antlaşması'ndan kaynaklanan yükümlülüklerine riayet etmeye, seçilmiş müftüleri tanımaya ve bu kabul edilemez uygulamalardan derhal vazgeçmeye çağırıyoruz." ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Yunanistan'ın Gümülcine ve İskeçe'de "sözde müftüler" dayatmasının, Batı Trakya Türklerinin din özgürlüğüne, Müslüman kimliğine ve inançlarını özgürce yaşama hakkına yönelik açık bir müdahale olduğunu belirtti.
Bu kabul edilemez uygulamanın, Yunanistan yönetiminin on yıllardır sürdürdüğü, Türk varlığını inkar eden baskıcı siyasetin yeni bir halkası olduğunu ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Bir toplumun, ibadetlerini ve dini temsilcilerini devlet eliyle belirlemeye kalkışmak, ne hukuka ne de demokrasinin temel ilkelerine sığar. Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının kendi dini temsilcilerini seçme hakkı tartışmaya açık değildir. Bu hakka yönelik her türlü müdahale, yalnızca soydaşlarımızın değil, insan haklarına ve din özgürlüğüne saygı duyan herkesin ortak meselesidir. Temel hak ve özgürlüklerden söz edenlerin, Batı Trakya'da yaşanan bu açık haksızlık karşısında sessiz kalmaması gerekir.
Yunanistan'ı, Lozan Barış Antlaşması'ndan kaynaklanan yükümlülüklerine riayet etmeye, Batı Trakya Türklerinin iradesine saygı göstermeye, seçilmiş müftüleri tanımaya ve bu kabul edilemez uygulamalardan derhal vazgeçmeye çağırıyoruz. Azınlığın iradesiyle seçilmiş müftülerin meşruiyeti, hiçbir dayatmayla ortadan kaldırılamaz. Türkiye olarak soydaşlarımızın kimliklerini, inançlarını ve haklarını koruma mücadelesinde onları asla yalnız bırakmayacağız."
- Popüler Haberler -
BM'nin 81. yılında reform çağrısı... Cumhurbaşkanı Erdoğan: Daha adil bir yapıya dönüşmeli
Amer Kapetanovic: Türkiye bölgeler arası bir güç
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kabir ziyareti: Anne ve babasının mezarı başında dua etti
Dışişleri Bakanlığından Yunanistan'ın Gümülcine ve İskeçe'ye müftü atamasına tepki:
İstanbul'da 8 ülkenin bakanları bir araya geldi! Ortak açıklama: Çatışmalar müzakere ile çözülmeli
Güncel altın fiyatları: 24 Ekim 2026 Cumartesi gümüş, gram ve çeyrek altın ne kadar oldu?



