ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

STM'den askeri denizciliğe damga! “Türkiye artık bir marka”

AA - | Son Güncelleme Tarihi:
STM'den askeri denizciliğe damga! “Türkiye artık bir marka”

IDEF 2025'te Türk savunma sanayinin öncü firmalarından STM, milli hücum botunu ilk kez sergiledi. STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Türkiye'nin askeri denizcilikte marka haline geldiğini vurgulayarak hem ihracat potansiyeline hem de geliştirilen taktik İHA ve mühimmat sistemlerine dikkat çekti. Güleryüz, “IDEF, Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı dünyaya gösteriyor” dedi.

Kapat

HABERİN DEVAMI

17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025), Milli Savunma Bakanlığının ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteğiyle, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda ve KFA Fuarcılık AŞ'nin organizatörlüğünde İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) gerçekleştiriliyor.

Fuar kapsamında, AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Güleryüz, IDEF 2025'in beklentilerin üzerinde yoğun geçtiğini kaydederek, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının bu organizasyon için çok yoğun bir çaba harcadığını söyledi.

Güleryüz, IDEF'in Türk savunma sanayinin gücünü, geldiği noktayı göstermek anlamında çok önemli bir etkinlik olduğunu vurguladı.

STM olarak denizcilik ve taktik İHA sistemlerini biraz daha ön plana çıkarmaya çalıştıklarını anlatan Güleryüz, "Askeri denizciliğe baktığımızda aslında ülkemizin milli hücum botumuzun maketini burada ilk kez sergiledik. Bu proje gerçekten kritik diye değerlendiriyoruz. Milli korvetimiz, milli fırkateynimizden sonra artık milli hücum botumuz da STM standında ilgililerin görebileceği durumda. İnşallah bu sayede ileride ihracat potansiyeli olarak da aslında ülkemizin sahip olduğu askeri denizcilik anlamındaki gemi portföyü çok daha fazla artmış olur. Oldukça güzel bir tasarım ortaya çıktı. Her ne kadar hücum bot desek de boyut itibarıyla baktığınızda silah sensör sistemleri olarak tamamen yerli milli sistemlerle donatılmış bir korvet kadar yüklü, güçlü bir platform ortaya çıktı. O anlamda milli hücum botu ilk kez burada görmek oldukça kritik diye düşünüyorum." diye konuştu.

"ASKERİ DENİZCİLİKTE TÜRKİYE BİR MARKA HALİNE GELMEYE BAŞLADI"

STM Genel Müdürü Güleryüz, taktik İHA sistemlerinde birden fazla yeni ürünleri olduklarını belirterek, KARGU FPV'yi ilk kez IDEF'te sergilediklerini anlattı.

Güleryüz, halihazırda var olan BOYGA'yı geliştirerek birden fazla mühimmat bırakabilen BOYGA-B'yi ilk kez IDEF'te sergilediklerini kaydederek, "Sadece BOYGA mühimmatı değil aslında yine ilk kez lansmanı yapılan TUNGA akıllı mühimmatımız var. İlk kez gösterime çıkardığımız STM VTOL konseptimiz de burada. STM VTOL'de büyük bir VTOL platformu. STM VTOL ürünümüz, farklı faydalı yük taşıma kapasitesine sahip. KARGU FPV, TUNGA akıllı mühimmatı taşıyabiliyor. Böylece bir drondan bir FPV dron bırakmayı, drondan mühimmat bırakma konseptini en uçlara kadar çıkarıyoruz. STM'nin sürü çalışmalarıyla bunları birleştirdiğimizde sahada oyun değiştirici teknolojileri, IDEF 2025'te ilgililerin karşısına çıkarmış olduğumuzu değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.

Askeri denizcilikte Türkiye'nin bir marka haline gelmeye başladığını kaydeden Güleryüz, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Ada sınıfı korvetlerimiz gerçekten sınıfın en üstün gemilerinden. İ sınıfı fırkateynle çıtayı daha yükseltmiş olduk açıkçası. Şimdi milli hücum botumuz, hücum botu gibi görünse de aslında korvet yetkinliklerine sahip bir platform. Diğer taraftan STM özelinde bakacak olsak, biliyorsunuz biz Ukrayna için gemi üretiyoruz. Malezya için şu anda üç tane korvet inşası Türkiye'de devam ediyor. Geçen sene sonu Portekiz için işte denizde İkbal ve Lojistik Destek Gemisi sözleşmesi imzaladık ki ülkemizin askeri denizciliği adına Avrupa Birliği ve NATO üyesi ülkeye yapılan ilk ihracattı.

Aslında bu fuarda da görüyoruz. Türkiye'de askeri denizcilikte marka olmaya başladı. O anlamda ürettiğimiz son derece üstün teknoloji, maliyeti etkin, bir taraftan Savunma Sanayi Başkanlığımız koordinasyonda ülkelere verdiğimiz lojistik destek güvencesi, Türk devletinin ülkemiz savunma sanayinin arkasındaki dik duruşu sayesinde inşallah çok daha önemli ve büyük kapılar açılacak diye düşünüyoruz."


Etiketler:
TurkSavunmaSanayi MilliHucumBotu IDEF2025