İTÜ, Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı'nda nükleer teknoloji vizyonunu katılımcılarla paylaştı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), bu yıl 11.'si düzenlenen Nükleer Santraller Fuarı ve Zirvesi'nde (NPPES) geçmişten günümüze uzanan öncü konumuyla nükleer alanda akademik liderliğini gözler önüne serdi.
İstanbul'da 1-2 Temmuz 2025 tarihlerinde gerçekleştirilen zirvenin açılışına; İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Genel Müdür Vekili Salih Sarı, Çin Devlet Nükleer Enerji Teknoloji Kurumu (SNPTC) Başkan Yardımcısı Ma Mingjun, ASO Başkanı Seyit Ardıç, Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anton Dedusenko, NIATR Başkanı Alikaan Çiftçi katıldı. Nükleer sektörün önde gelen firmaları, kamu ve STK'lardan 1000'e yakın temsilciyle etkinlikte buluştu.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, 11. Nükleer Santraller Fuarı ve Zirvesi açılışında bir konuşma yaptı. Enerjinin krizler, kırılganlıklar, jeopolitik gerilimler ve değişimlerin kesişim noktasında bulunduğunu, nükleer enerjinin bir zorunluluğa dönüştüğünü vurgulayan Prof. Dr. Mandal, çok aktörlü ve çok disiplinli bir sistem anlayışıyla nükleer teknolojilere yaklaşımın yeniden şekillendirilmesi gerektiğini belirtti.
Toplumla birlikte bilgi üreten bir üniversite olmayı önemsediklerini; girişim ekosistemi, araştırma altyapısı, insan kaynağı ve toplumsal farkındalığı bütüncül yaklaşımla ele aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Hasan Mandal, İTÜ'nün nükleer teknolojilerdeki geçmişte yapılanlar ve günümüzde devam eden çalışmaları kapsayan öncü konumuna şu başlıklarda dikkat çekti:
- Türkiye'nin ilk ve hâlen tek üniversite araştırma reaktörü olan TRIGA Mark-II'ye İTÜ'nün ev sahipliği yaptığını ve bunun ülkemizdeki nükleer teknoloji ekosisteminin şekillendirilmesi için kurumsal düzeyde bir farkındalık oluşturduğu
- Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon hedefine katkı sunan, aynı zamanda genç girişimcilerin sektöre dâhil olabileceği bir ekosistem olarak kurulması kurgulanan ve 2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi doğrultusunda hayata geçen Nükleer Teknoloji Geliştirme Parkı'nın akademik yürütücülüğünü İTÜ'nün üstlendiğini,
- İTÜ'de 6550 sayılı Kanun kapsamında üniversite bünyesinde bir mükemmeliyet merkezinin hayata geçirilmek üzere başvuru aşamasında olduğunu, bu merkez üzerinden tasarımdan malzeme teknolojisine, atık yönetiminden yapay zekâ destekli dijital ikiz çözümlerine kadar geniş bir yelpazede ulusal kapasite oluşturulmasının hedeflendiğini,
- İTÜ Senatosu'nda alınan kararla mevcut yüksek lisans ve doktora programlarına ek olarak, İTÜ'de lisans öğrencileri için disiplinler arası yan dal programı kurulduğunu ve bu programın bilgisayardan makinaya, metalurji ve malzemeden çevre mühendisliğine kadar farklı bölümlerden İTÜ'lü öğrencilerin akademik gelişimine katkı sunacağını belirtti.
Küçük modüler reaktörler (SMR) alanında 2030'da ilk prototipi üretme hedefinin iddialı olmasına karşın mümkün olabileceğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Mandal, önümüzdeki günlerde füzyon alanında Türkiye Uzay Ajansı ile İTÜ'nün hazırlıklarını sürdürdüğü büyük çaplı bir iş birliğinin ayrıntılarının kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.
İTÜ Enerji Enstitüsü öğretim üyeleri Prof. Dr. Üner Çolak ve Doç. Dr. Senem Şentürk Lüle 11. Nükleer Santraller Fuarı ve Zirvesi'nde verimli görüşmelerde bulundu. İTÜ ve 1773 İTÜ Teknopark Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) etkinlikte yer alan stantlarıyla uluslararası paydaşlarla yeni iş birliği fırsatlarını değerlendirdi. Birçok ülkeden katılımcıyla Ar-Ge imkânları ve iş birliği potansiyeline yönelik temaslar gerçekleşti.
- Popüler Haberler -

İletişim Başkanı Altun'dan Başarır'a yanıt: Ucuz polemikler peşindedir

Bakan Fidan'dan Hamas'la kritik görüşme... Öncelik ateşkes ve Gazze'ye yardım

"Yenidoğan çetesi" davasında yeni gelişme... Mahkemeden 3 sanığa tahliye kararı

Bayburtta uçak düştü! Arama çalışmaları sürüyor

İş yerine el bombası attı, ardına bakmadan kaçtı!

Leman hakkında yeni gelişme! Skandal karikatüre tutuklama gerekçesi belli oldu!
