İstanbul'da korkutan rapor: Binaların yarısı çürük! En riskli 4 ilçe belli oldu
İstanbul'da 40 bin bina depreme karşı taramadan geçirildi. 1999 öncesinde inşa edilen 18 bin 800 yapı yüksek riskli çıktı. Hızlı tarama sonrası yaklaşık 3 bin bina için resmi süreç başlatılırken tahliyelere de geçildi. Riskli yapıların en yoğun olduğu ilçeler Avcılar, Zeytinburnu, Bağcılar ve Bahçelievler oldu.

Marmara'da beklenen büyük depreme dair uzmanların görüş ayrılığı sürerken İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) tarama sonuçları riskin boyutunu ortaya koydu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) verilerine göre, belediyenin hızlı tarama testleri için aldığı başvuru sayısı 170 bine ulaştı. Bu başvurular kapsamında 40 bin binada inceleme yapıldı. 1999 öncesinde inşa edilen 18 bin 800 bina 'yüksek' ve 'çok yüksek' riskli çıktı.
1238'İ HER AN ÇÖKEBİLİR
İBB Deprem Risk Yönetimi Başkanı Murat Yün, İstanbul'un depreme hazır olmadığını belirterek, kentte kendiliğinden yıkılma riski bulunan bin 238 bina olduğunu söyledi. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından hızlı tarama başvurularında büyük artış yaşandığını belirten Yün, Şubat 2023'te bir günde 122 bin, mart ayında 30 bin başvuru alındığını söyledi. Ancak zamanla ilginin yeniden azaldığını vurgulayarak, aylık başvuru sayısının 500'e kadar düştüğünü aktardı.

EN RİSKLİ DÖRT İLÇE
Hızlı tarama sonrası yaklaşık 3 bin bina için resmi süreç başlatılırken tahliyelere de geçildi. Riskli yapıların en yoğun olduğu ilçeler Avcılar, Zeytinburnu, Bağcılar ve Bahçelievler oldu.
RİSK YAZILIMLA BELİRLENİYOR
Hızlı tarama testinde binanın demir ve beton kalitesi, projesine uygunluğu ve genel yapısal durumu inceleniyor. Elde edilen veriler yazılımla analiz edilerek deprem güvenliği oranı belirleniyor. Yüksek riskli çıkan binaların sakinleri bilgilendiriliyor.
DEVLETTEN DÖNÜŞÜME 1.8 MİLYON TL
Devletin kentsel dönüşüme mali destek sağladığı 'Yarısı Bizden' kampanyası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla 31 Aralık 2027'ye kadar uzatılmıştı. İstanbul'da riskli evini yenilemek isteyenlere kampanya kapsamında toplam 1 milyon 875 bin TL destek veriliyor. Bunun 875 bin TL'si hibe, 875 bin TL'si kredi, 125 bin TL'si taşınma desteği olarak sağlanıyor.
- Popüler Haberler -
"Adalet toplumsal huzurun mayasıdır" Bakan Gürlek: Türkiye Yüzyılını inşa ediyoruz
Sır ölümde tanıklar konuştu! Kuriş'i FETÖ yönetiyordu
Samsun'a sağlık üssü! Cumhurbaşkanı Erdoğan resmi açılışını yapacak
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Özel'e tepki: Siyasi başarısızlıklar yargı süreçlerine saldırarak örtülemez
"Şehitlerimizin kanlarına halel getirmeden hedeflerimizi gerçekleştirmek için çalışacağız"
Düğün dönüşü can pazarı: Minibüs ile ticari araç çarpıştı, 21 yaralı



