ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Üreticiler, Giresun'da hasat ettikleri fındıkları Karadeniz Sahil Yolu'ndaki boş alanlarda kurumaya bıraktı

Giresun'da hasat ettikleri fındıkları Karadeniz Sahil Yolu'ndaki boş alanlarda kurumaya bırakan üreticiler, geceleri kurdukları çadırlarda ürünlerinin başında bekliyor.

AA - | Son Güncelleme Tarihi:
Üreticiler, Giresun'da hasat ettikleri fındıkları Karadeniz Sahil Yolu'ndaki boş alanlarda kurumaya bıraktı

Üreticiler, hasadın ardından patoz işlemine soktukları fındıklarını satış öncesinde son işlem olan güneşte kurutmaya bırakıyor.

Sahil bölgelerine göre sıcaklığın düşük olduğu yüksek rakımdaki köylerde fındıklarını kurutmakta zorlanan üreticiler, alternatif alanlara yöneliyor.

Karadeniz Sahil Yolu'ndaki kaldırımlar, halk pazarları ve boş alanları tercih eden üreticiler, fındıkları belirli bir düzende sererek daha iyi kuruyabilmesi için zaman zaman karıştırma işlemi yapıyor.

Üreticiler, fındıklarını satışa en iyi şekilde hazırlayabilmek için ürünlerinin yanı başına kurdukları çadırlarda ya da araçlarında konaklıyor.

Görele ilçesinde yaşayan fındık üreticisi İsmet Kargün, AA muhabirine, yaklaşık 1 ton fındığı 15 günde hasat ettiklerini söyledi.

Köyde sıcaklığın rakım farkı nedeniyle daha düşük olduğunu ve ürünü kurutmakta zorlandıklarını ifade eden Kargün, fındığın sahil kesiminde 5 günde kuruyabildiğini dile getirdi.

Kargün, akrabalarıyla nöbet tutarak ürünlerin yanlarından ayrılmadıklarını kaydetti.

Ümit Kargün ise patoz işleminden sonra fındığı sahile getirdiklerini belirterek, "Fındığı burada bırakmıyor, 3-5 kişi bir araya geliyoruz. Bir akşam ben, bir akşam diğer arkadaş bekliyor. Sırayla imece usulü bekliyoruz." dedi.

Hasan Sarıhan da kurutmadaki en büyük zorluğun yağmur olduğunu vurguladı.

Yağış anında ürünü hemen bir araya toplamak ve üzerini örtmek gerektiğinin altını çizen Sarıhan, "Yağmur yağarsa gerçekten de zor bir iş. Fındık suyla temas ettiğinde kararıyor, o zaman da randımanı düşüyor, tadı kaçıyor. Kurutup satmak gerekiyor. Tabii içerisindeki kötü fındıkları da kuruturken seçiyoruz." diye konuştu.

Kapat

HABERİN DEVAMI


Etiketler:
fındık kurutma çadır bekçisi