Türkiye AR-GE'ye 980 milyar lira harcadı
Türkiye'de araştırma ve geliştirme (AR-GE) harcamaları 2025 yılında bir önceki yıla göre 328.6 milyar lira artarak 980 milyar 428 milyon liraya yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Ar-Ge harcamalarının gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payı da yüzde 1.46'dan yüzde 1.5'e çıktı. Ar-Ge harcamalarında en büyük payı yüzde 65 ile mali ve mali olmayan şirketler aldı. Yükseköğretim kurumlarının payı yüzde 30.3, genel devlet ve kar amacı olmayan kuruluşların payı ise yüzde 4.7 oldu.
318 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR
Harcamaların finansmanında da şirketler yüzde 52.5 ile ilk sırada yer aldı. Personel giderleri, toplam Ar-Ge harcamalarının yüzde 58.8'ini oluşturdu. Ar-Ge faaliyetlerinde çalışan personel sayısı tam zaman eş değeri (TZE) bazında 317 bin 982 kişiye ulaştı. Bu çalışanların yüzde 34.1'ini kadınlar oluşturdu. AR-GE personelinin yüzde 40.6'sı lisans, yüzde 31'i doktora veya eş değeri, yüzde 19.4'ü yüksek lisans mezunu oldu. Bölgesel dağılımda İstanbul yüzde 31.8 ile Ar-Ge harcamalarında ilk sırada yer alırken Ankara yüzde 30 ile ikinci oldu. Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova'yı kapsayan TR42 bölgesi yüzde 9.5 pay aldı. İmalat sanayiindeki 322.7 milyar liralık Ar-Ge harcamasının yüzde 47.7'si yüksek teknoloji girişimlerinden geldi.
- Popüler Haberler -
COP31'de ulaşım çevre dostu otobüslerle sağlanacak
20 dakikalık süre 5 dakikaya inecek! Uraloğlu: Erzurum'da 196 km yolun 43 km'sini tünel yapacağız
Bakan Bolat: Orta koridor, Asya-Avrupa ticaretinde kısa ve güvenli rota sağlıyor
Altında düşüş trendi! 31 Ekim 2026 Cumartesi Gram altın, çeyrek altın, yarım altın, cumhuriyet altını kaç lira oldu?
Van Gölü 35 yılda 31 kilometrekare küçüldü
Türkiye ile Özbekistan ekonomik ilişkilerini güçlendiriyor



