Tek zeytin 50 lira! Bakanlık harekete geçti: Yanıltıcı reklam ve fahiş fiyata ceza

Ticaret Bakanlığı, denetimleri artırdı. Tüketiciyi yanıltan reklam nedeniyle Japon firmaya 863 milyon TL ceza kesildi. İzmir'de zeytinin tanesini 50 TL'ye satan fırsatçı ve Muğla'da 1.450 TL'ye lahmacun satan simsar da cezalandırıldı.
Fahiş fiyat uygulamaları ve yanıltıcı reklamlara karşı harekete geçen Ticaret Bakanlığı, kestiği cezalarla vatandaşı koruma altına aldı. Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, Japonya merkezli bir otomotiv şirketinin SUV modelinin reklamında tüketiciyi yanıltan unsurlar tespit etti. İncelemede, reklamda yer verilen arka kol dayama, kablosuz şarj, stepne ve arka koltuk gözleri gibi bazı donanımların araçta bulunmadığı tespit edildi. Bunun üzerine firmaya 863 milyon TL'nin üzerinde idari para cezası uygulandı. Uzmanlar, reklamlarda vaat edilen özelliklerin araçta yer almaması durumunun aracı "ayıplı mal" kapsamına sokacağını söylüyor. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin bu durumda 4 haktan birini seçebileceğine dikkat çekiyor. Buna göre tüketiciler, aracın yenisiyle değiştirilmesini, ücretsiz onarımını, sözleşmenin feshedilmesini veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebilir.

TANESİ 50 TL'LİK ZEYTİNE CEZA
İzmir'in Selçuk'ta ise bir işletmenin zeytinin tanesini 50 liradan, kilosunu ise 1.000 TL'den satışa sunması üzerine Ticaret Bakanlığı inceleme başlattı. İzmir Ticaret İl Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı denetimlerde, satışa sunulan 4 farklı üründe aykırılıklar tespit edildi. Bunun üzerine işletmeye idari para cezası uygulandı. Bakanlık ayrıca dosyayı, ürünlerin haksız fiyat artışı kapsamında değerlendirilmesi amacıyla Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na da sevk etti. Ticaret Bakanlığı, iki gün önce de Muğla'daki bir işletmeye 24 ürünü fahiş fiyattan sattığı gerekçesiyle idari para cezası uygulamıştı. İşletme lahmacunu 1450 TL'ye, kıymalı pideyi 1500 TL'ye ve pizzayı 1800 TL'ye sattığı için tüketiciler tarafından şikayet edilmişti.

KASKOYA TAVAN FİYAT ÇAĞRISI
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, trafik sigortası ve kasko fiyatlarındaki artışa tepki gösterdi. Sigorta primlerinin karşılanamaz hale geldiğini söyleyen Palandöken, "Neredeyse araba fiyatına sigorta var" dedi. Sigorta şirketleri arasındaki fiyat farklılıklarının güvensizlik yarattığını belirten Palandöken, aynı araç için 60-90 bin TL aralığında değişen tekliflerin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bir yılda yüzde 100'e varan artışların enflasyonla uyumlu olmadığını söyleyen Palandöken, tavan-taban fiyat ve standart düzenleme çağrısı yaptı.
- Popüler Haberler -
30 Mayıs Cumartesi güncel altın fiyatları! İşte son durum...
2026 yılı emlak vergisi ödemelerinde son gün pazartesi
Diyarbakır Bismil'de icradan satılık işyeri!
Ankara Gölbaşı'nda icradan satılık arsa!
Samsun Atakum'da icradan satılık tarla!
Havalimanlarında yolcu konforu artıyor! Ücretsiz içme suyu yaygınlaşıyor



