ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Tarımda fiyat uçurumu: Limon üretici fiyatı 3,90 TL, market fiyatı 42,87 TL!

Üreticide 3 lira 90 kuruş olan limon markette 42 lira 87 kuruşa çıktı. Üretici ile tüketici arasındaki fiyat uçurumu, tedarik zincirindeki fırsatçı ve komisyoncuları yeniden gündeme getirdi.

Tayfun Demirel - | Son Güncelleme Tarihi:
Tarımda fiyat uçurumu: Limon üretici fiyatı 3,90 TL, market fiyatı 42,87 TL!

Tarladan market rafına uzanan zincirin en çarpıcı örneği limon oldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) verilerine göre üreticide kilogramı 3 lira 90 kuruş olan limon, markette 42 lira 87 kuruşa satıldı. Aradaki fark yüzde 999.2'ye ulaştı. Limon markete ulaşana kadar fiyatı 11 katına çıktı. Fiyat makasının en fazla açıldığı diğer ürünler kuru incir, havuç, elma ve iç fındık oldu. Üreticide 135 lira olan kuru incir markette 585 lira 41 kuruşa, 12 lira 50 kuruş olan havuç 47 lira 84 kuruşa çıktı. Elma 21 lira 66 kuruştan 72 lira 17 kuruşa, iç fındık 350 liradan bin 164 lira 77 kuruşa çıktı.

DOMATES ZİRVEDE

Ekimde markette takip edilen 36 ürünün 25'inde fiyat arttı, 11'inde geriledi. Markette fiyatı en fazla yükselen ürün yüzde 62.9 ile domates oldu. Sivri biber yüzde 35.2, mısırözü yağı yüzde 34.1, salatalık yüzde 32 zamlandı. Market fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde 16.5 ile limon oldu. Üreticide incelenen 28 ürünün 15'inde fiyat artışı, 9'unda düşüş görüldü; 4 ürünün fiyatı değişmedi. Üreticide de fiyatı en çok artan ürün yüzde 76.1 ile domates, en fazla gerileyen ise yüzde 44.3 ile limon oldu. TZOB, domates, salatalık, yeşil soğan, sivri biber ve kabaktaki artışları tarla üretiminin sona erip sera dönemine geçilmesine bağladı.

SERA FİYATLARI YÜKSELTTİ

Yeşil fasulyede hasadın sonuna yaklaşılması arzı daraltırken, erkenci limon hasadının sürmesi ürün miktarını artırarak fiyatı düşürdü. Zeytinyağında yeni hasat ve yüksek rekolte, fındıkta fiyatların baskılanması, Antep fıstığında ise hasadın bitmesiyle piyasaya ürün girişinin artması üretici fiyatlarını geriletti.

MALİYETLERE GİRDİ ETKİSİ

Üreticinin maliyet yükü de arttı. Ekimde mazot fiyatı aylık yüzde 3.5, yıllık yüzde 73.4 yükseldi. Süt yemi bir ayda yüzde 6.6, besi yemi yüzde 6.5 zamlandı. Gübrede yıllık artış amonyum nitratta yüzde 67.7'ye, amonyum sülfatta yüzde 56.7'ye ulaştı. Elektrik fiyatı yıllık yüzde 25.1, tarım ilacı fiyatı yüzde 27.7 arttı.

Kapat

HABERİN DEVAMI


Etiketler:
limon fiyatları tedarik zinciri fırsatçılık