İnternet alışverişlerinde yeni dönem: İade kargo ücreti tüketiciye yansıtılamayacak!

Ticaret Bakanlığı, internetten yapılan alışverişlerde tüketiciyi ilgilendiren önemli değişiklikleri açıkladı. Yeni kararla alışverişlerde iade kargo ücretlerinin tüketiciden alınamayacağı duyuruldu. İşte detaylar...
Ticaret Bakanlığınca hazırlanan "Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Resmi Gazete'nin 23 Ağustos 2022 tarihli sayısında yayımlanan yönetmelikle, tüketicilerin cayma hakkının kullanımındaki kargo iade masraflarına hangi tarafça katlanılacağının sözleşme öncesi kararlaştırılmasına ve cayma hakkı istisnalarının kapsamının genişletilmesine ilişkin mevzuatta değişiklik yapıldığı anımsatılarak, bu değişikliklerin 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girmesinin öngörüldüğü aktarıldı.

Buna karşın, 4 Eylül 2024'te düzenlenen 28. Tüketici Konseyinde gündeme getirilen öneriler ve Bakanlığın değerlendirmeleri sonucu değişiklikler yapıldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Tüketicilerimizin mesafeli olarak kurulan sözleşmelerde cayma hakkını kullanmaları halinde iade kargo ücretlerinin satıcı veya sağlayıcı tarafından karşılanması şeklindeki uygulamanın korunması yönünde yeniden mevzuat değişikliği yapıldı. Böylece Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un temel amaçlarından biri olan tüketicilerimizin ekonomik menfaatlerinin korunması sağlanmıştır."

- CEP TELEFONU, AKILLI SAAT VE BİLGİSAYAR ÜRÜNLERİNDE CAYMA HAKKI DEVAM EDECEK
Açıklamada, tüketicilerin sıklıkla kullandıkları elektronik ürünlerden cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayar ürünlerinin mesafeli olarak alışverişe konu edilmesi halinde cayma hakkının kullanılamayacağına yönelik değişikliğin de yeniden gözden geçirildiğine işaret edilerek, bu ürünlerin cayma hakkı istisnaları kapsamından çıkarıldığı belirtildi.
Böylece, söz konusu ürünler için de cayma hakkını kullanabilme imkanının korunduğu vurgulanan açıklamada, "Tüketicilerimizin e-ticaret siteleri ve platformlar gibi mecralarda mesafeli olarak kurulan sözleşmelerde daha güvenli bir alışveriş yapma imkanına kavuşmaları hedeflenmiştir." değerlendirmesinde bulunuldu.
Yürürlüğe 1 Ocak 2026'da girmek üzere, tüketicilerin satıcı ve sağlayıcılar tarafından doğru bilgilendirilmesi amacıyla ön bilgilendirme formunda düzenleme yapıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Mesafeli sözleşme kurulmadan önce ve ön bilgilendirme formu aracılığıyla tüketici uyuşmazlıklarına yönelik olarak parasal limitler dahilinde tüketici mahkemelerinin görev ve yetki alanına giren uyuşmazlıklar için tüketici mahkemesine dava açmadan önce arabulucuya başvurulması şartına ilişkin bilgiye de yer verilmesi zorunluluğu düzenleme altına alınmıştır. Bu doğrultuda, tüketicilerimizin ekonomik menfaatlerinin korunmasına yönelik mevzuat çalışmalarına azami ölçüde özen gösterilmesine Bakanlığımızca devam edilecektir."
- Popüler Haberler -

Karadeniz'deki doğal gaz üretimi iki katına çıkacak

Bakan Kacır: Türkiye, yüksek teknolojili ürün imalatında lider olacak!

Gümrük muhafaza ekipleri Iğdır Dilucu Gümrük Kapısı'nda uyuşturucuya geçit vermedi

Borsada manipülasyon soruşturmasında 3 kişi tutuklandı

24 Mayıs 2025 Cumartesi Bugün Cumhuriyet altını, yarım altın, çeyrek altın ve gram altın fiyatları bugün ne kadar, alış satış kaç TL?

TPAO'nun İstanbul ve Tekirdağ'daki petrol arama çalışmaları iki yıl daha devam edecek
