ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Değişen dünyada Türkiye öne çıkıyor: Küresel ticarette yeni fırsatlar

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
Değişen dünyada Türkiye öne çıkıyor: Küresel ticarette yeni fırsatlar

Jeopolitik gerilimlerin etkisiyle sarsılan küresel lojistik sektöründe, Türkiye yeni ticaret rotalarının merkezi olma yolunda dikkat çekiyor. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bilgehan Engin, “Bu süreç, dünya genelinde yeni ticaret rotalarının oluşturulmasına neden oluyor. Türkiye, jeostratejik konumu sayesinde bu dönüşümde avantaj sağlayabilir” ifadelerini kullandı.

Kapat

HABERİN DEVAMI

Küresel ticaretin önemli ayaklarından lojistik sektörü, son yıllarda artan jeopolitik riskler ve ticaret politikalarındaki sert değişimlerin etkisiyle zorlu bir dönemden geçerken, bu dönemde Türkiye, yeni rotaların merkezi olarak öne çıkabilir. Orta Doğu, Karadeniz ve Asya-Pasifik bölgelerinde yaşanan siyasi gerilimlerle ABD'nin dış ticaret politikaları, sektörde maliyet ve güvenlik sorunlarını derinleştiriyor.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bilgehan Engin, küresel gelişmeler ve jeopolitik çalkantıların küresel tedarik zincirlerini derinden etkileyerek dünyayı jeoekonomik parçalanmaya sürüklediğini söyledi. Engin, bu sürecin, serbest ticaret ve küresel tedarik zincirlerinden uzaklaşılarak ulusal güvenlik ve yerelleşmenin öncelik kazanmasıyla kendini gösterdiğini belirterek, şöyle devam etti:

DEĞİŞİME ZORLUYOR

"Jeopolitik risklerin son dönemde artması, küresel lojistik zincirlerini değişime zorluyor. Bu süreç, yeni ticaret rotalarının oluşturulmasına ve aynı zamanda hizmet üreticilerin de yatırımlarını yeniden düşünmelerine sebep oluyor. Siyasi gerilim ve çatışmalar daha da fazla aksaklık ve belirsizlik yaratırken yatırımları da engelliyor. Enflasyonun hızla yükselmesi, milyonlarca tüketicinin harcamalarında kısıtlamalara gitmesi anlamına geliyor. Bu da talebi vuruyor ve aynı zamanda belirsizlik yaratarak tedarik zinciri uzmanlarının planlama yapmasını zorlaştırıyor. Salgında olduğu gibi lojistik sektörü kriz anlarında hızla yeni sürece uyum sağlayabilir. Belirsizlik havası pek çok üretici açısından zorlayıcı bir etken. Küresel tedarik zincirlerini etkileyen her bir durum fiyatları artırıyor aynı zamanda yatırımların ötelenmesine neden oluyor."

YENİ BİR TİCARET KORİDORU

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras, Türkiye'nin coğrafi konumunun sektör açısından önemine değinerek, şunları kaydetti: "Orta Koridor, Türkiye üzerinden Avrupa'yı Orta Asya'ya ve Çin'e bağlayan en hızlı ve ekonomik kara yolu güzergahı. Bu koridorun önemi, küresel tedarik zincirlerindeki değişim ve bölgesel jeopolitik gelişmelerle birlikte daha da artmıştır. Türkiye, Zengezur Koridoru ve Kalkınma Yolu Projesi gibi girişimlerle Orta Asya ve Ortadoğu ile entegrasyonunu güçlendirmekte. Özellikle Irak ile geliştirilen Kalkınma Yolu Projesi, Basra Körfezi'nden Türkiye'ye ve buradan Avrupa'ya uzanan yeni bir ticaret koridoru ve Suriye'nin yeniden istikrara kavuşması ile Türkiye'nin Ortadoğu ve Körfez ülkelerine erişimini daha da hızlandıracak."


Etiketler:
küresel lojistik ticaret rotaları jeostratejik konum