Rusya'dan 2027 savunma bütçesinde tarihi artış
Rusya, 2027 yılı için savunma bütçesinde yüzde 27'lik rekor bir artışa gidiyor. Hükümetin parlamentoya sunmaya hazırlandığı taslak bütçe, askeri harcamaların 17.1 trilyon rubleye çıkacağını gösteriyor. Bu artış, Ukrayna savaşı sonrası en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.

Rusya, 2027 yılında savunma bütçesinde şimdiye kadarki en büyük artışlardan birine hazırlanıyor. Hükümetin yeni bütçe belgelerine göre, savunma harcamaları 17.1 trilyon rubleye, yani yaklaşık 202.6 milyar dolara yükselecek. Bu rakam, başlangıçta öngörülen 13.5 trilyon rubleye kıyasla yüzde 27'lik bir artış anlamına geliyor. Ukrayna'da devam eden çatışmaların ardından yapılan bu düzenleme, Rusya'nın askeri harcamalarında savaşın başından bu yana görülen en yüksek seviyeye işaret ediyor.
Rusya hükümeti: Savunmaya ayrılan pay üç yılda 50 trilyon rubleye çıkıyor
Hükümet kaynaklarının aktardığına göre, önümüzdeki üç yıl boyunca Rusya'nın toplam savunma harcaması 50 trilyon rubleye, yani yaklaşık 591.7 milyar dolara ulaşacak. 2026 yılı için planlanan savunma bütçesi ise 12.1 trilyon ruble olarak belirlendi. Ancak bu rakamın kesin olarak açıklanmayacağı ve bazı askeri giderlerin bütçenin farklı kalemlerinde saklanabileceği belirtiliyor. Savunma bütçesindeki bu artış, ülkenin ekonomik önceliklerinde askeri harcamaların ağırlığının giderek arttığını gösteriyor.
2027'de bütçe açığı ve borçlanma alarmı: Yeni vergiler yolda
Belgeler, 2026 yılında hükümetin bütçe açığı hedefinin yüzde 1.6'dan yüzde 3.2'ye yükseldiğini ortaya koydu. 2026'da toplam bütçe harcaması yüzde 13.2 artışla 48.6 trilyon rubleye çıkacak. Hükümet, artan açığı karşılamak amacıyla 2027'de yeni vergi artışları planladığını duyurdu. Özellikle metaller ve madencilik şirketlerine getirilecek yeni rüzgar vergisiyle yıllık 200 milyar ruble ek gelir hedefleniyor. Ayrıca, 2026'da net borçlanmanın yüzde 26 artarak 5 trilyon rubleye ulaşması bekleniyor. Ulusal Varlık Fonu'nun likit kısmından da 459 milyar ruble harcanarak açığın azaltılması planlanıyor. Petrol ve gaz gelir tahminleri ise 8.9 trilyon rubleden 7.6 trilyon rubleye çekildi.
Belgelerde devlet borcunun 2027'de GSYİH'nın yüzde 19.9'undan yüzde 21.7'sine yükselebileceği vurgulandı. Toplam borçlanmanın ise yüzde 43 artışla 7.7 trilyon rubleye ulaşması öngörülüyor. Bu gelişmeler, Rusya'nın savunma bütçesindeki rekor artışın ekonomik dengeler üzerindeki baskısını gözler önüne seriyor. Hükümetin 1 Ekim'e kadar parlamentoya sunacağı taslak bütçenin, ülkenin gelecek yıllardaki ekonomik ve askeri yol haritasını belirlemesi bekleniyor.
- Popüler Haberler -
Yunan basınına göre Fransa, Yunanistan-GKRY-İsrail elektrik hattı projesinin ertelenmesini istedi
Mohamed Omar: Arabuluculuk, dünyadaki krizleri çözmek için çok önemli bir araçtır
Rusya: Ukrayna'da bir limanı ve seyir halindeki kuru yük gemisini vurduk
R4 Grubu dışişleri bakanlarından ortak bildiri
Güney Kıbrıs'tan Atina'da Türkiye'ye karşı ortak hareket çağrısı
ABD'den alenen darbe çağrısı! Rubio CIA kartını gösterdi: Tam zamanı



