Pekin'de kritik Araghchi-Wang Yi buluşması! İran-Çin hattında sıcak gelişme

İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi, ABD ile yaşanan Hürmüz Boğazı krizi ve artan küresel gerginlikler gölgesinde Pekin'de Çinli mevkidaşı Wang Yi ile bir araya geldi. Görüşmede ateşkesin sürdürülmesi, boğazdaki deniz ablukası ve Çin'in İran'a desteği ana gündem maddeleri oldu.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi, ABD ile Hürmüz Boğazı'nda tırmanan gerilim ve bölgede yaşanan savaşın ardından, Çin'in başkenti Pekin'de Çinli mevkidaşı Wang Yi ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Bu buluşma, ABD Başkanı Donald Trump'ın Pekin'e yapacağı resmi ziyaretten yalnızca bir hafta önce düzenlendi. Araghchi'nin ziyareti, ABD-İsrail savaşının 28 Şubat'ta İran'a karşı başlamasından sonra Tahran'ın bölgedeki en önemli müttefiki olan Çin'e yaptığı ilk üst düzey temas niteliği taşıyor. Görüşmeler, hem Hürmüz Boğazı'ndaki deniz trafiğinin askıya alınmasının küresel ekonomi üzerindeki etkileri hem de ABD'nin İran'a yönelik abluka ve yaptırımlarının gölgesinde gerçekleşti.
Wang Yi: "Çin, İran'ın boğazı kapalı tutmasından endişeli"
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Araghchi ile yaptığı görüşmede, Hürmüz Boğazı'nın kapalı kalmasının yalnızca bölgesel değil, küresel ölçekte ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Çin tarafı, ABD'nin İran limanlarına uyguladığı deniz ablukasını tehlikeli bulduğunu ve bu durumun Çin'in enerji tedarik güvenliğini doğrudan etkilediğini vurguladı. Ancak Pekin yönetimi, İran'ın boğazı uzun süre kapalı tutma kararına da eleştirel yaklaşıyor. Wang Yi'nin Araghchi'ye, boğazın kapalı kalmaya devam etmesi halinde Çin'in İran'a sunabileceği desteğin sınırlarını açıkça dile getirmesi dikkat çekti. Pekin, Hürmüz Boğazı'ndaki mevcut durumun sürmesi halinde, Birleşmiş Milletler'de İran'a yönelik ek yaptırımlar gündeme gelirse, bu konuda nasıl bir tutum alacağını netleştirmek istiyor. Çin, karşılığında İran'dan, yaklaşan kritik zirve öncesinde bölgede yeni bir tırmanışa yol açacak adımlar atmamasını talep ediyor.
ABD'nin askeri operasyonları ve küresel ekonomi üzerindeki etkiler
ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı'ndan geçişi engellenen gemilere eskort sağlamak amacıyla başlatılan askeri operasyonlara kısa bir süreliğine ara verdiğini açıkladı. Bu karar, Pakistan ve diğer ülkelerin talebi üzerine ve İran ile "tam ve nihai bir anlaşma" yolunda önemli ilerleme kaydedildiği gerekçesiyle alındı. Ancak ABD'nin askeri operasyonları bölgede gerginliği artırdı; Amerikan güçleri, operasyonları engellemeye çalışan bazı İran botlarını batırdığını iddia etti. Birleşik Arap Emirlikleri de İran'dan gelen füze ve insansız hava aracı saldırılarına maruz kaldığını ve bu saldırılardan birinin bir petrol rafinerisinde yangına yol açtığını bildirdi. İran ise saldırıların sorumluluğunu reddetti. Hürmüz Boğazı'nın kapalı tutulması sonucu, dünyanın en büyük petrol ve gaz arzının geçtiği bu stratejik noktada yakıt ve gübre fiyatları hızla yükseldi ve küresel ekonomi sarsıldı.
Araghchi'nin Pekin ziyareti: Ateşkes ve yaptırımlar masada
Araghchi'nin Pekin'deki temaslarında, ateşkesin sürdürülmesi ve Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılması ana gündem maddeleri olarak öne çıktı. Çin, ABD'nin İran limanlarına uyguladığı ablukayı tehlikeli bulurken, İran'ın boğazı kapalı tutma kararını da eleştiriyor. İran yönetimi, Birleşmiş Milletler'de olası yeni yaptırımlar karşısında Çin'in desteğine ihtiyaç duyuyor. Araghchi'nin ziyareti, Tahran'ın Çin'den, ABD ile yürütülen barış görüşmelerinde ve BM nezdinde net destek beklentisini ortaya koydu. Çin ise, yaklaşan ABD-Çin zirvesi öncesinde İran'ın bölgede yeni bir kriz çıkarmamasını istiyor. Görüşmede, Çin'in İran'a desteğinin şartları ve olası tavizler de masaya yatırıldı. ABD ile İran arasında Pakistan'ın arabuluculuğunda yürütülen barış görüşmelerinin son turu, 11-12 Nisan'da İslamabad'da gerçekleşti; ancak müzakereler, başta nükleer zenginleştirme ve Hürmüz Boğazı'nın kontrolü olmak üzere temel konularda uzlaşma sağlanamadan sona erdi. Bu nedenle, Pekin'deki Araghchi-Wang Yi görüşmesi yalnızca iki ülke ilişkileri için değil, bölgesel barış ve küresel enerji piyasaları açısından da kritik önem taşıyor.
Sonuç olarak, Araghchi'nin Pekin ziyareti, hem İran'ın uluslararası izolasyonunu kırma çabasının bir parçası hem de Çin'in bölgedeki istikrarı koruma isteğinin bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Hürmüz Boğazı'ndaki gelişmeler, önümüzdeki günlerde hem diplomatik hem de ekonomik dengeleri yakından etkilemeye devam edecek.
- Popüler Haberler -
"Anlaşma olursa Hürmüz Boğazı herkese açık olacak" Trump: Buna İran da dahil
Eski BM raportörü Lynk, İsrail'in, Hristiyanların da Filistin'den silinmesini istediğini belirtti
Katil İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 72 bin 619'a yükseldi
Axios: ABD, İran ile tek sayfalık mutabakat zaptı imzalamaya yaklaştı
Yüreklerinde Gazze var! Özgürlük Filosu'na ait 4 tekne Yunan kara sularında ilerliyor
İspanya Başbakanı Sanchez, ABD'nin UCM yargıç ve savcılarına yaptırımlarına karşı çıktı



