ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Orta Doğu'daki savaş Hürmüz çekişmesine döndü! Yeni plana göre İsrail gemileri geçemeyecek

AA - | Son Güncelleme Tarihi:
Orta Doğu'daki savaş Hürmüz çekişmesine döndü! Yeni plana göre İsrail gemileri geçemeyecek

28 Şubat'ta ABD'nin İran'a yönelik saldırılarıyla başlayan ve 8 Nisan'dan bu yana ateşkes halinde olan bölgede çatışma tehditleri sürüyor. Gerilimler, dünya ticaretinin atardamarı olan Hürmüz üzerinden ekonomik savaş halini alırken İran, boğaz için 12 maddelik yönetim planı oluşturdu. Bu plana göre İsrail gemilerinin Hürmüz Boğazı'ndan geçmesine asla izin verilmeyecek.

Kapat

HABERİN DEVAMI

İran Devlet Televizyonu'na göre, Nikzad, İran'ın güneyindeki Hürmüzgan eyaletine bağlı Bender Abbas kentine yaptığı ziyaret sırasında Hürmüz Boğazı'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Nikzad, "Hürmüz Boğazı yönetim planı 12 madde olarak düzenlenmiştir. Bu plana göre, İsrail gemilerinin Hürmüz Boğazı'ndan geçmesine asla izin verilmeyecek. İran'a düşmanca girişimde bulunan ülkelerin gemilerinin de savaş tazminatı ödemedikleri takdirde geçişine izin verilmeyecek. Diğer gemiler ise İran Meclisi tarafından oluşturulan yasa ve İran tarafından verilecek izin doğrultusunda geçiş yapabilecek." ifadelerini kullandı.

Hürmüz Boğazı'ndaki haklarından vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Nikzad, "Hürmüz Boğazı'ndaki gemi trafiği, dayatılan üçüncü savaştan önceki gibi olmayacak. Hürmüz Boğazı'nın yeni yönetim biçimi, petrolün millileştirilmesi kadar önemlidir." diye konuştu.

Nikzad ile birlikte ziyarete eşlik eden İran Meclisi Bayındırlık Komisyonu Başkanı Muhammed Rıza Rızai ise Hürmüz Boğazı'nı yönetmenin nükleer silah elde etmekten daha önemli olduğuna vurgu yaparak, "Hürmüz Boğazı geçişlerinden elde edilecek gelirin yüzde 30'u silahlı kuvvetlerin güçlendirilmesine, yüzde 70'i ise halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve kalkınma hamlelerine ayrılacak." değerlendirmesinde bulundu.


Etiketler:
hürmüz boğazı İsrail İran ABD İran