İtalyan araştırmacılar Ötzi'nin bağırsak mayasıyla ekmek üretti

İtalya'da bir grup bilim insanı, yaklaşık 5 bin yıl önce yaşamış Buz Adamı Ötzi'nin bağırsaklarından elde edilen antik maya kültürleriyle ekmek pişirdi. Bu dikkat çekici deney, hem arkeoloji hem de mikrobiyoloji alanında yeni soruları gündeme getirdi.
İtalya'nın Güney Tirol bölgesinde bulunan ve yaklaşık 5 bin yıl önce yaşamış olan Buz Adamı Ötzi'nin bağırsaklarından elde edilen maya kültürleriyle ekmek üretildi. Araştırmacı M. Sarhan ve ekibi, antik kalıntıdan alınan mikroorganizmaları izole ederek, bunları ekmek mayası olarak kullandı. Bilim insanları, bu tarihi maya ile yapılan ekmeğin, geçmişle günümüz arasındaki biyolojik köprüyü ortaya koyduğunu belirtti. Deneyin sonuçları, bilim dünyasında büyük ilgi uyandırdı ve antik maya ile modern gıda üretimi arasındaki ilişkiyi gözler önüne serdi.
Araştırmacı Sarhan: 'Antik maya, modern ekmekte hayat buldu'
Çalışmayı yürüten M. Sarhan, elde edilen maya kültürlerinin bir kısmının Ötzi'nin yaşadığı döneme, bir kısmının ise daha sonraki yıllara ait olduğunu açıkladı. Sarhan, antik ve modern mikroorganizmaların bir arada bulunmasının, bilimsel açıdan önemli bir bağlantı sunduğunu vurguladı. Bu tür biyolojik karışımların incelenmesi, geçmişteki beslenme alışkanlıklarının ve mikrobiyal çeşitliliğin anlaşılmasına katkı sağlıyor. Araştırmanın sonuçları, Microbiome dergisinde yayımlandı ve bilim camiasında büyük yankı uyandırdı.
Güney Tirol'de Ötzi'nin kalıntılarından yeni bulgular
Ötzi'nin kalıntıları 1991 yılında Güney Tirol'de keşfedildiğinden bu yana düşük sıcaklık koşullarında titizlikle korunuyor. Bu sayede bilim insanları, mumyanın biyolojik yapısını ve içeriğindeki mikroorganizmaları detaylı şekilde inceleme fırsatı buldu. Elde edilen antik maya ile yapılan ekmek, sadece bir bilimsel başarı olarak değil, aynı zamanda insanlık tarihine ışık tutan bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Araştırmacılar, bir sonraki aşamada bu maya ile bira üretmeyi planlıyor. Böylece, antik maya kültürlerinin modern gıda teknolojisine katkısı daha kapsamlı biçimde araştırılacak.
Bu tür çalışmalar, geçmişle günümüz arasında köprü kurarken, bilim dünyasına yeni ufuklar açıyor. Ötzi'nin bağırsaklarından elde edilen maya ile yapılan ekmek, insanlığın beslenme tarihine dair önemli ipuçları sunuyor ve gelecekte benzer projelerin önünü açıyor.
- Popüler Haberler -
Tahran'dan Washington'a uyarı: Yabancı güçlerin bölgeyi terk etmeleri en iyi çözüm
İletişim ağı savaşın yeni cephesi mi? İran bilançoyu açıkladı
Hürmüz'de helikopter krizi... Trump: İran'a karşılık vermek zorundayız
WhatsApp'ta yapay zeka kavgası: AB, Meta'ya süre verdi
Savaşın "kırılgan duraksama" döneminde AB'den kritik uyarı: Yeniden başlarsa…
ABD-Çin rekabetine karşı yeni güç formülü: Kutup yıldızı olabilir



