ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Gazzelilere ölüm tuzağı! Önce vurdu sonra sordu

Akşam - | Son Güncelleme Tarihi:
Gazzelilere ölüm tuzağı! Önce vurdu sonra sordu

Gazze hükümeti, İsrail'in güvenli olduğunu iddia ettiği ‘güneydeki bölgelere göç edin' çağrısının tuzak olduğunu belirtti. İşgal ordusunun yayımladığı haritanın cinayetler ve saha infazlarının yaşandığı bölgeler olduğu belirtildi.

İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana abluka altına aldığı Gazze'de zulmü devam ediyor. 277 günü geride bırakan katliamlarda hayatını kaybeden sivillerin sayısı 40 bine dayanırken, ölü ve yaralı sayısı da her geçen gün artıyor. Saldırılarını sivillerin yaşadığı bölgelere yoğunlaştıran İsrail güçleri, güvenli olduğunu iddia ettiği bölgeleri hedef almayı sürdürüyor. Gazze hükümeti, İsrail tarafından yapılan son göç yönlendirmesine dair açıklamada bulundu ve 'dikkatli olunması gerektiğini' vurguladı.

ASILSIZ ÇAĞRILARA DİKKAT

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X hesabı üzerinden paylaştığı haritalı mesajında, Gazze'nin güneyine göç edilmesi istedi. Gazze'deki Filistin hükümetinin medya ofisi, İsrail ordusunun, Filistin halkını Gazze'den güneye göçe çağıran, buraların güvenli bölgeler olduğu iddiasıyla yanıltıcı bazı haritalar yayımladığı belirtildi. Bu çağrıların, vatandaşların hayatları için büyük tehlike taşıyan asılsız çağrılar olduğu bildirildi.

SAHA İNFAZI UYARISI

Açıklamada, "Daha önce Gazze şehrinin batısındaki Raşid Caddesi ve şehrin doğusundaki Salahaddin Caddesi üzerinden göçe teşebbüs eden Filistin halkımızı, işgalcilerin onları ölüm tuzaklarına, cinayetlere ve daha önce onlarca kez tekrarlanan saha infazlarına sürükleyebileceğinden, İsrail'in Gazze kentinden güneye göç çağrılarına karşı uyarıyoruz. Bu vahim hataların tekrarı ve bu trajedi, bunun bedelini vatandaşlara kanlarıyla, canlarıyla ve hayatlarıyla ödetiyor. İsrail işgalinin planları, tüm Filistin halkımız için deşifre ve ifşa oldu" ifadesi kullanıldı.

HİÇBİR YER GÜVENLİ DEĞİL

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in Gazze'de boşaltılmasını istediği yerlerde yaşayan ailelerin güvenli olmayan ve yıkılan bölgelere göç etmek zorunda kaldığını duyurdu. Filistinlilerin gidecekleri güvenli bir yerin olmadığı vurgulandı.

'FİLİSTİNLİ SİVİLLERE ATEŞ AÇARAK STRES ATTIK'

Siviller de dahil olmak üzere Filistinlilere istedikleri an ateş etme yetkisine sahip olduklarını açıklayan İsrail askerleri, 'kısıtlama olmaksızın ateş ederek stres attık' sözleriyle Gazze'deki soykırımı anlattı.

Tel Aviv merkezli +972 isimli internet sitesi, Gazze'deki saldırılarda yer almış 6 İsrail askerine dayandırdığı haberinde, İsrail ordusunun işlediği savaş suçlarını ele aldı. Askerler, ordunun Filistinli sivilleri 'girilmez bölge' olarak tanımladıkları yerlere girdikleri için rutin olarak infaz ettiğini söyledi. Öldürülen sivillerin cesetlerinin çürümeye ve sokak hayvanları tarafından yenilmeye bırakıldığını anlatan askerler, ordunun bu cesetleri uluslararası yardım konvoyları gelmeden gizlediğini kaydetti.

'ÖNCE VUR SONRA SOR'

Askerlerden ikisi ise Filistinlilerin evlerini işgal ettikten sonra ateşe verdiklerini söyledi. Çeşitli kaynaklar, "askerlerin kısıtlama olmaksızın ateş ederek stres attığını" aktarırken, "pencereden kendilerine bakan birinin dahi şüpheli olarak görüldüğü ve ateş edildiğini" anlattı. Komutanların terk edilmiş yerlerde sebepsiz yere yoğun ateş açma emri verdiğini kaydeden asker, "Önce vur, sonra sorular sor. Bu görüş birliğiydi. Gereksiz yere bir evi yerle bir edersek ya da mecbur olmadığımız birini vurursak kimse gözyaşı dökmez" ifadelerini kullandı.

HİZBULLAH, İSRAİL ÜSSÜNÜN GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, Golan Tepeleri'ndeki İsrail askeri üslerinin drone ile çekilmiş görüntülerini içeren bir propaganda videosu yayınladı. Görüntülerde, İsrail ordusunun istihbarat ve komuta üsleri ile yeni kurulan askeri üs ve karakollar yer aldı.

TÜNELLER HÂLÂ İYİ ÇALIŞIYOR

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas'ın Gazze'deki tünel sisteminin işlevsel olduğunu açıkladı. IDF raporunda tünel ağının büyük kısmının hâlâ "iyi çalışır durumda" olduğu aktarıldı. Hamas'ın İsrail sınırı ve ötesinde baskın düzenleme kapasitesine sahip olduğu ifade edildi. Han Yunus'ta İsrail'in hedef aldığı pek çok tünelin onarıldığı da aktarıldı. Öte yandan Mısır sınırında 3 katlı bir tünel ağının bulunduğu açıklandı ve tünellerin tamamen imha edilmesinin yıllar alacağı ileri sürüldü.

'HAMAS KARŞISINDA KAZANAMAYIZ'

İsrailli emekli Tümgeneral Yitzhak Brik, Hamas'a karşı zafer kazanılamayacağını belirtti. Brik, Haaretz gazetesindeki makalesinde, "Gazze'de işgal ettiğimiz topraklara anlamsız baskınlar yapıyoruz ve bedelini kanla ödüyoruz ancak hâlâ Hamas'ı durduramadık. Savaşı sürdürmek zafer getirmeyecek. İsrail'in yenilgisi daha acı verici olacak" dedi.